Blockchain

Eenvoudig smart tokens met Bancor (BNT) creëren doe je zo

3 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Eenvoudig smart tokens met Bancor (BNT) creëren doe je zo

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

We vertellen je wellicht helemaal niets nieuws wanneer we zeggen dat er binnen de cryptowereld menig aantal verschillende projecten zijn terug te vinden. Lang niet voor al deze projecten geldt dat ze over een echt interessant toepassingsvlak beschikken. Voor het blockchain protocol Bancor geldt dat ze het eenvoudiger mogelijk maakt om tokens met elkaar te ruilen zonder dat er daarbij zorgen hoeven te worden gemaakt over de liquiditeit.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van dit protocol kan er worden vastgesteld dat het gebruik van een exchange overbodig is geworden. Het spel van vraag en aanbod van de cryptocurrency in kwestie is hierbij dan ook niet langer relevant. Dit is het gevolg van het feit dat Bancor over een eigen netwerk beschikt dat wordt bestuurd door middel van smart contracts.

Dit met als doel om smart tokens te kunnen creëren. Lijkt dit alles jou ook wel interessant en wil je dan ook graag meer ontdekken over Bancor en haar BNT-token? Dan is het zonder meer interessant om de onderstaande informatie verder door te nemen.

Bancor (BNT): Een eerste kennismaking

Bancor (BNT) smart tokens

Wat is Bancor (BNT) en hoe maak je smart tokens?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven kunnen we Bancor het best omschrijven als een blockchain protocol dat het eenvoudig mogelijk maakt om tokens direct met elkaar te ruilen. Dit zonder dat er daarvoor tussenkomst is vereist van een crypto exchange.

Bovendien geldt dat de prijs of de koers van de token in kwestie eveneens niet onderhevig is aan het principe van vraag en aanbod. Dit is het gevolg van de smart contract die gebruikmaken van de blockchain van Ethereum.

Ook voor het Bancor protocol zelf geldt namelijk dat ze draait op Ethereum. Dit maakt het mogelijk om zogenaamde Smart Tokens te ontwikkelen. In eerste instantie lijkt dit misschien geen groot verschil uit te maken, maar in de praktijk is dat toch even anders. Een crypto exchange heeft stiekem best veel macht. We hebben ze als crypto enthousiastelingen namelijk nodig om de tokens die we willen kopen of verkopen te kunnen verhandelen.

Voor een crypto exchange  geldt dat ze in de praktijk zelf verantwoordelijk is voor het creëren van voldoende liquiditeit. Dit betekent concreet dat er altijd sprake moet zijn van een bepaalde balans tussen vraag en aanbod. Alleen op die manier is het mogelijk om finaal de meest interessante prijs te kunnen verkrijgen. Is er sprake van geen goede balans? Dan betekent dat in de praktijk dat mensen de mogelijkheid hebben om de markt vrij eenvoudig te manipuleren. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Door gebruik te maken van een blockchain protocol zoals bijvoorbeeld deze van Bancor kan dit probleem vrij eenvoudig en vooral zeer efficiënt worden opgelost.

Smart tokens maken met Bancor

Bancor biedt haar gebruikers dus de mogelijkheid om een zogenaamde Smart Token te maken. Het gaat hierbij om een token welke wordt gemaakt met behulp van het zogenaamde ERC20-protocol. Voor de tokens geldt dat ze met elkaar geruild kunnen worden zonder dat er daarvoor tussenkomst is vereist van een exchange. Er wordt in de smart contracts altijd een bepaalde reserve aangehouden. Dit zorgt ervoor dat we de werking enigszins kunnen vergelijken met deze van een zogenaamde liquidity pool.

Vervolgens is het mogelijk om de token meteen over het netwerk te versturen. Dit voor alle duidelijkheid zonder dat er een verantwoordelijke exchange tussen moet zitten die de betaling moet ontvangen.

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat het fout zou zijn om een Smart Token zomaar te bestempelen als een gewone cryptomunt. Dat is ze namelijk niet. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er zich ook andere munten in het Smart Token bevinden. Voor deze munten geldt dat ze meteen uitgewisseld kunnen worden met munten afkomstig uit het smart contract van een andere Smart Token.

Sinds haar lancering op de markt hebben we met z'n allen kunnen vaststellen dat Bancor reeds vrij groot is geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze tegenwoordig zowat alle cryptomunten in haar Smart Contract heeft zitten. Het is tegenwoordig dan ook perfect mogelijk om meteen ERC20-tokens om te wisselen voor andere ERC20-tokens.

De Bancor app zorgt voor een sterk toegankelijk karakter

Wil je graag gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het Bancor protocol met zich meebrengt? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor in de praktijk gebruik moet maken van de Bancor webapplicatie. Voordat je deze kan gebruiken zal je in eerste instantie je wallet verbinding willen laten maken met de applicatie van Bancor. Vervolgens is het mogelijk om binnen deze applicatie aan te geven welke tokens je graag met elkaar wil ruilen. Daarna kan de trade meteen worden uitgevoerd.

Bovenstaande maakt duidelijk dat gebruikmaken van Bancor in de praktijk echt zeer eenvoudig is. Er is echter wel ook één niet onbelangrijk nadeel waar je aandachtig voor moet zijn. Jammer genoeg is het namelijk zo dat je in de praktijk sterk afhankelijk bent van de transactiekosten welke moeten worden betaald voor het uitvoeren van handelingen op de Ethereum blockchain.

Van deze transactiekosten is op moment van schrijven bekend dat ze best eens behoorlijk stevig kunnen uitvallen. De kans is echter bestaande dat hier in de toekomst verandering in zal komen wanneer de overstap naar Ethereum 2.0 is afgerond.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *