Crypto.be » Crypto voor beginners » Exit strategie bepalen

Als je in crypto belegt wil je zo nu en dan natuurlijk ook jouw winst nemen of jouw verlies beperken. Op zo'n moment spreken we over een exit. Zoals we al eerder uitlegden is het verstandig om met een plan te beleggen in crypto. Dat geldt natuurlijk ook voor een exit. Daarom bespreken we hier alles wat een beginnende belegger in crypto moet weten over een crypto exit strategie.

Logischerwijze zijn er 2 momenten waarop je een crypto exit kunt overwegen en dus een crypto exit strategie nodig hebt. Het eerste moment is wanneer de koersen dalen en je jouw verlies wilt beperken. Het tweede moment is wanneer de koersen stijgen en je jouw winst wilt nemen. We leggen eerst uit wat een goede crypto exit strategie is in een dalende markt.

Crypto exit strategie bij dalende koersen: jouw verlies beperken

Als je jouw verlies wilt beperken bij het beleggen in crypto kun je natuurlijk op basis van jouw risicomanagementstrategie een stop loss of trailing stop instellen. Wij schreven eerder een uitgebreid artikel waarin wij de risicomanagementstrategie met stop loss en trailing stop uitlegden.

Een variant op de stop loss: step-by-step

Crypto exit strategie stop loss

Stop loss als onderdeel van een crypto exit strategie

In de bijdrage over risicomanagement strategie bespraken we hoe je bij een stop loss of trailing stop jouw positie kunt opheffen. Daarmee loop je natuurlijk het risico dat je met lege handen overblijft op het moment dat de koers eerst net onder jouw stop-loss grens duikt en vervolgens weer snel herstelt.

Daarom werken professionele beleggers met een step-by-step model om hun stop loss of trailing stop te finetunen. Zo'n step-by-step model helpt hen ook om winst te nemen bij een stijgende markt. Aan de hand van een voorbeeld zullen we dit model uitwerken.

Stel dat je EUR 20.000,- hebt geïnvesteerd in Bitcoin. Je hebt daarbij op basis van jouw beleggingshorizon vastgesteld dat je minimaal 5% winst per jaar wilt maken. Daarbij houd je je aan jouw risicomanagement strategie waarbij je jouw positie gaat afbouwen als de koers meer dan 6% daalt.

Voorbeeld schema step-by-step stop loss / trailing stop

In een tabel kun je dan een step-by-step stop loss of trailing stop schema maken. Dit zie je in onderstaand voorbeeld.

Verkoopkoers Percentage winst (startpositie EUR 20.000,-) Percentage positie verkoop
EUR 17.500 – 12,5% 10%
EUR 18.800 – 6% 15%
EUR 21.000 5% 20%
EUR 23.700 18,5% 25%
EUR 38.100 90,5% 10%
EUR 40.000 100% 26%

Tabel 1: Een step by step stop loss/trailing strategie als crypto exit strategie

Om deze tabel te maken hebben we eerst berekend welke koers er op het bord moet staan om 5% winst te noteren. Dit is EUR 21.000. Op dat moment voldoe je aan jouw beleggingshorizon, dus kun je een percentage van jouw positie verkopen. Je kunt er dan voor kiezen om een deel van jouw positie aan te houden om van verdere koersstijgingen te profiteren.

Andersom berekenen we bij welke prijs de koers 6% gedaald is (EUR 18.000). Ook hier hanteren we dus de grens die we bij het maken van onze risicomanagement strategie geleerd hebben.

Door deze twee vaste waardes (+ 5% en -6%) te gebruiken kun je op basis van jouw risicomanagement strategie (bij dalende koersen) en crypto exit strategie (die we hierna bespreken) de andere koersniveaus en te verkopen delen van jouw positie bepalen. Daarmee is het stappenplan dus voor iedere belegger verschillend.

Aan de hand van het stappenplan geven we je alvast 4 tips bij het gebruik van een crypto exit strategie.

Vier tips om te gebruiken bij iedere crypto exit strategie

  1. Bereken forse koersstijgingen en -dalingen: voorkom het handelen op emoties bij sterke rally's of grote koersschommelingen en neem alvast flinke koerssprongen/koersdalingen mee in jouw crypto exit strategie.
  2. Maak een crypto exit strategie bij elke nieuwe positie: je kunt natuurlijk meerdere posities openen in dezelfde cryptomunt. Doordat je koopt bij verschillende koersen moet je de strategie per aankoop toetsen. Daarnaast kan jouw risicomanagement strategie per cryptomunt verschillen. Wellicht zie je meer kans op herstel van de koers bij een daling van 25% als het om de Bitcoin gaat dan wanneer het om een stable coin gaat. Daarmee zullen jouw % verkoop van jouw portefeuille bij koersdaling dus ook per munt verschillen.
  3. Onderhoud jouw crypto exit strategie: stel dat de koers van de Bitcoin inderdaad stijgt van EUR 20.000 naar EUR 38.100, dan wil je natuurlijk niet wachten met het nemen van winst tot de koers terug gezakt is naar EUR 23.700,-. Een trailing stop is hier een goede oplossing voor.
  4. Gebruik een trading bot: omdat je uiteindelijk veel stappenplannen hebt en veel limieten kun je jezelf veel werk besparen door een trading bot te gebruiken. Wanneer je jouw belangrijke koersen en % portefeuille verkoop heb bepaald en ingevoerd zal de trading bot automatisch jouw transacties uitvoeren als de koers wordt geraakt. Bij meerdere stappenplannen is het handig om in plaats van % exacte bedragen voor verkoop in te vullen die je op basis van de percentages berekent.

Welke crypto exit strategie pas je toe als je winst wilt nemen?

Als je winst wilt nemen is het natuurlijk belangrijk om de juiste crypto exit strategie te bepalen. Deze is voor iedereen verschillend. Daarom behandelen we hierna de meest populaire crypto exit strategieën, zodat je kan kiezen welke het beste bij jou past.

De scaled crypto exit

Deze crypto exit strategie is gebaseerd op het stappenplan dat we hiervoor bespraken. De aanpassing is dat we de percentages verkoop van de positie zo aanpassen dat we veel sneller afscheid nemen van verliezende crypto en langzamer van winnende. Op deze manier kun je jouw portefeuille doorselecteren en steeds winstgevender crypto kopen.

De initial investement return crypto exit strategie

Er is geen enkele belegger die van verlies houdt. Daarom kiezen behoudende investeerders er vaak voor hun aanvankelijke inleg zo snel mogelijk op te nemen, bijvoorbeeld als de waarde van hun crypto-investering verdubbeld of verdriedubbeld is.

Deze strategie is goed te combineren met andere strategieën. Zo zien we in het stappenplan dat we bij een koers van EUR 40.000 26% van de positie verkopen. Samen met de eerdere verkopen op EUR 23.700,- en EUR 38.100 hebben we daarmee onze initiële investering van EUR 20.000 (door afronding zelfs iets meer) uit de markt gehaald, terwijl er nog steeds EUR 20.000 over is om van verdere koersstijgingen te profiteren.

Wanneer je met deze strategie jouw initiële investering hebt terug verdiend kun je daarna in principe geen feitelijk verlies meer maken omdat je puur met rendement belegt. Toch is het belangrijk om ook daarna op basis van risicomanagement, goede investeringsstrategieën en een goede exit strategie rationeel te blijven beleggen en jouw winst te blijven optimaliseren.

Dollar-Cost-Average out cryptocurrency exit strategie

Deze crypto exit strategie is gebaseerd op de dollar-cost-average strategie om in crypto te investeren die we hier nader uitleggen. Zoals we weten is het idee achter DCA om de effecten van pieken en dalen in een koers te dempen.

Dit is met de DCA out strategie hetzelfde. Wanneer je op basis van analyses verwacht dat de koers over X weken zijn hoogste punt zal bereiken ga je met deze strategie in de 10 weken ervoor elke week alvast 10% van jouw posities verkopen, ongeacht de resultaten van de koers in die week.

Uiteraard kan je ook een langere of kortere interval nemen, zoals bijvoorbeeld 5% per dag in de 20 dagen voordat de piek volgens jouw analyses bereikt is.

Bitcoin halving cycle strategie

Een van de investeringsstrategieën op lange termijn voor crypto beginners is de Bitcoin halving cycle strategie. In de uitleg van deze BTC halving strategie kan je zien dat er sprake is van een grote bearish periode tussen de twee halvings. Wanneer je op basis van historische analyses ziet dat de koers dezelfde beweging maakt als tijdens eerdere bitcoin halving cycli kan je jouw exit strategie daar natuurlijk op aanpassen.

Door te letten op correlatie en het verband tussen Altcoins en Bitcoin, waarbij de piek van veel Altcoins na de BTC piek ligt, kun je jouw crypto exit strategie hier ook op aanpassen. Uiteraard gelden voor de exit strategie dezelfde bezwaren die we bespraken bij de Bitcoin halving cycle investeringsstrategie.

Wat doe je als je jouw crypto exit strategie toepast?

Tot slot van deze crypto exit strategie stap is de vraag wat te doen als je inderdaad uit (een deel van) jouw positie wilt stappen. Er zijn 3 opties:

  • Volledig uit crypto stappen. Wanneer je jouw cryptocurrency beleggingshorizon bereikt hebt kun je jouw cryptobezit omzetten in fiat op het door jou gekozen cryptoplatform.
  • Pas op de plaats maken in een dalende markt. Als je niet direct wilt stoppen met beleggen in crypto maar wilt wachten op betere marktomstandigheden is het -afhankelijk van de tarieven op jouw handelsplatform – vaak voordeliger om jouw cryptobezit bij uitstap niet in fiat geld op te nemen maar om te zetten in een betrouwbare stable coin. Zo bescherm je de waarde van jouw portefeuille en kun je makkelijk terug instappen op een gunstig moment.
  • Converteren naar een beter presterende cryptomunt. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor één van de munten uit jouw portfolio niet optimaal presteert terwijl andere crypto op basis van jouw risicomanagement-analyse en investeringsstrategieën wel in aanmerking komen voor investering. Je kunt het deel van jouw bezit in de niet-renderende crypto dat je wilt verkopen dan direct converteren in de munt die jou op dat moment wel past.

Ben jij benieuwd naar de volgende stap in ons stappenplan crypto voor beginners?

Auteur van dit artikel

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.