Crypto.be » Kennisbank » Veilig cryptomunten verkopen

Als je aan cryptohandel doet, hoop je hier hoogstwaarschijnlijk winst uit te halen. Om winst te halen uit de handel in cryptocurrency, zul je je cryptomunten moet verkopen. Crypto verkopen kun je op een heleboel manieren doen. Zo kun je gebruikmaken van decentrale exchanges (DEX), die zich op de blockchainnetwerken bevinden. Ook kun je gebruikmaken van een centrale exchange (CEX), oftewel een exchange die beheert wordt door een bedrijf.

Vandaag kijken we specifiek naar deze laatste opties: het verkopen van crypto via een centrale exchange. Laten we snel beginnen!

Waarom is veilig cryptomunten verkopen belangrijk?

Veilig cryptomunten verkopen

Verkoop veilig jouw cryptomunten

Het veilig verkopen van je cryptomunten is enorm belangrijk. Als je dit doet via onbetrouwbare platformen of te maken krijgt met hackers, kan het zomaar eens zijn dat je je cryptowinst ziet verdampen. Niet alleen kun je je winst op deze manier kwijtraken, het kan zelfs voorkomen dat je je volledig investering kwijtraakt.

Zorg dus altijd dat je zorgvuldig te werk gaat wanneer je cryptomunten verkoopt. Veilig cryptomunten verkopen zorgt ervoor dat de winst die je behaalt via handel daadwerkelijk in jouw portemonnee terechtkomt, in plaats van in de portemonnee van een ander.

Lees verder om erachter te komen hoe je jouw cryptovaluta aan crypto exchanges en brokers kunt verkopen.

Verkoop jouw crypto’s aan betrouwbare exchanges

Als je je cryptomunten wil verkopen, is het belangrijk dat je dit via een betrouwbare exchange doet. Je wil natuurlijk niet dat je je cryptomunten kwijt bent, zonder dat je hier dezelfde waarde in dollars of euro’s voor terug krijgt. Daarnaast wil je uiteraard ook niet dat het geld dat je op een exchange hebt staan gestolen wordt door hackers.

Kortom, het gebruikmaken van een betrouwbare exchange is cruciaal als je succes wil bereiken in crypto. Gelukkig zijn er een heleboel veilige opties. Laten we eens kijken naar een aantal van deze opties.

Cryptomunten aan Bitvavo verkopen

Eén van de exchanges via waar jij je cryptomunten kunt verkopen is Bitvavo. Bitvavo is een bekende exchange in België, die inmiddels in heel Europa wordt gebruikt. Er zijn een heleboel verschillende cryptomunten die je kunt verkopen via Bitvavo, maar ook een heleboel die je niet aan Bitvavo kunt verkopen. Om precies te zijn, zijn er 179 verschillende cryptocurrency’s beschikbaar voor de verkoop bij Bitvavo.

Het verkopen kun je bij Bitvavo, vergeleken met andere Nederlandstalige exchanges, relatief goedkoop doen. De kosten beginnen namelijk bij 0,25%, maar kunnen, naarmate je een hoger handelsvolume per 30 dagen krijgt, dalen tot 0,03%.

✅ Crypto aan Bitvavo verkopen »

Veilig en gratis een Bitvavo account aanmaken

BTC Direct koopt crypto’s

Ook bij BTC Direct kun je je cryptocurrency’s verkopen. Bij deze exchange zijn 9 verschillende cryptocurrency’s beschikbaar voor de verkoop. Dit zijn: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH)” href=”https://crypto.be/cryptomunten/ethereum-eth/” rel=””>Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Cardano (ADA), VeChain (VET), Polkadot (DOT), Chainlink (LINK) en Dogecoin (DOGE).

De transactiekosten bij BTC Direct zijn 1% per transactie. Dit betekent dat je €0,01 betaalt voor elke euro aan transactiewaarde. Wanneer je bijvoorbeeld €100 aan Ethereum wil verkopen, gaat er €1 naar BTC Direct.

Crypto verkopen aan LiteBit

Een andere optie, wanneer je cryptocurrency’s wil verkopen, is LiteBit. Via de exchange, die tevens in Nederland werd opgericht, kun je 77 verschillende cryptocurrency’s verkopen. Hoeveel kosten je hierover betaalt, is bij LiteBit volledig afhankelijk van welke cryptomunt je wil verkopen.

De laagste fees betaal je wanneer je USD Coin (USDC) verkoopt, dan zijn de transactiekosten namelijk 0,25%. De hoogste fees die mogelijk zijn via LiteBit zijn 3%, bijvoorbeeld wanneer je Axie Infinity (AXS), Bitcoin Cash (BCH) of Decentraland (MANA) verkoopt.

✅ Crypto aan LiteBit verkopen »

Veilig en gratis een LiteBit account aanmaken

Andere exchanges die cryptovaluta inkopen

Dat zijn natuurlijk nog lang niet alle exchanges die je kunt gebruiken om je crypto te verkopen. Dit kun je in feite eigenlijk via elke exchange doen. Welke jij hiervoor gaat gebruiken, is afhankelijk van je voorkeuren. Via de ene exchange kun je bijvoorbeeld veel meer verschillende cryptocurrency’s verhandelen, waar de andere exchange hele lage kosten heeft.

Nog twee voorbeelden van exchanges die je kunt gebruiken om je crypto te verkopen, zijn Anycoin Direct en Binance. Anycoin Direct heeft als voordeel dat de exchange een hele goede, Nederlandstalige klantenservice heeft, waar Binance als voordeel heeft dat je maar 0,1% aan transactiekosten betaalt en naarmate je handelsvolume stijgt kunnen deze kosten zelfs nog ver afnemen. Dat is lager dan bij elke andere exchange.

Wij hebben een aantal bekende cryptocurrency exchanges uitgebreid getest en beoordeeld. De scores hebben we in een handig totaaloverzicht geplaatst. Wil je de scores van de crypto aanbieders inzien? Klik op de blauwe button en bekijk het overzicht.

⭐ Exchange scores overzicht »

Verkoopmoment van jouw cryptomunten bepalen

Crypto's verkopen verkoopmoment

Het beste verkoopmoment voor crypto's bepalen

Er zijn verschillende manieren waarop je het juiste verkoopmoment voor jouw cryptomunten kunt bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van technische analyse.

Technische analyse is een techniek waarbij je patronen probeert te herkennen in grafieken om op deze manier het toekomstige prijsverloop van een cryptomunt te voorspellen. Als je bijvoorbeeld een patroon herkent dat een toekomstige prijsdaling aan zou geven, kan dit een goed verkoopmoment zijn.

Een andere manier waarop je jouw verkoopmomenten kunt uitkiezen, is door gebruik te maken van de bekende uitsprak “buy the rumour, sell the news”. Wanneer er nieuws rondom een bepaald project uitkomt, ontstaat er vaak veel hype rondom dit project waardoor de prijs ineens erg hard stijgt, harder dan het specifieke nieuws soms verdiend. Vaak komt het dan ook voor dat deze abrupte stijging wordt gevolgd door een kleine daling. Ook dit kan dus een mogelijke indicator zijn voor een verkoopmoment.

Het is belangrijk om te vermelden dat niemand écht kan voorspellen wat het toekomstige prijsverloop van een cryptocurrency is. Handel dan ook enkel op je eigen kennis en gedachten. Dit soort technieken bieden dus nooit garantie!

Veelgestelde vragen over cryptomunten verkopen beantwoord

Wanneer je al eens een cryptomunt hebt verkocht, is het waarschijnlijk niet zo ingewikkeld meer voor je. Als je het voor de eerste keer doet is het echter een lastig proces. Laten we eens kijken naar veel gestelde vragen rondom het verkopen van cryptomunten.

Hoe kun je snel cryptomunten verkopen?

De snelste manier om je cryptomunten te verkopen, is via een betrouwbare crypto exchange. Met name de grote exchanges, zoals Binance, Huobi of Bitvavo, hebben hoge liquiditeit en volle orderboeken. Hierdoor is er vrijwel altijd direct iemand om je order te vervullen, waardoor je je cryptomunten binnen een seconde kunt verkopen.

Moet ik in België belasting betalen over verkochte crypto’s?

Over het bezitten van cryptocurrency betaal je op dit moment nog geen belasting. Op de mogelijke winst die je haalt uit de verkoop van cryptomunten, betaal je wel belasting in België. Er zijn dan drie verschillende opties:

  • De hobbyist – als amateur crypto investeerder (je investeert als hobby, doet langetermijninvesteringen en neemt weinig risico) ben je in principe vrijgesteld van belastingen op je cryptobezittingen. Wanneer je besluit te verkopen betaal je wel belasting op de winst. Dit valt in het vak ‘Diverse inkomsten’, wat betekent dat je er 33% belasting over betaalt.
  • De particuliere trader – als particuliere trader ben je eigenlijk ook amateur, maar neem je wél risico’s en doe je juist aan korte termijninvesteringen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor amateur, wanneer je winst maakt valt dit onder het vak ‘Diverse inkomsten’.
  • De professionele trader – voor professionele traders gelden andere regels. Je bent een professionele trader wanneer crypto trading je voornaamste bron van inkomsten is. Hiervoor geldt dan ook de personenbelasting. Je betaalt de progressieve belastingtarieven, die tussen de 25% en 50% zijn, afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Is het nu een geschikt moment om crypto te kopen of te verkopen?

Een veelgehoorde vraag is: Welke crypto's gaan stijgen of dalen? Deze vraag kunnen we helaas niet voor je beantwoorden. Wel is het zo dat we ons op dit moment in een bear market bevinden. Een bear market is een periode waarin de markt in een dalende trend zitten. De prijzen liggen dan ook ver van de all time highs af. In crypto gebeurt dit, volgens historische cycles, ongeveer eens in de 3 à 4 jaar.

Als je gelooft in de theorie dat de cryptomarkt daadwerkelijk in dit soort cycles beweegt, kan het nu een goed moment zijn om cryptocurrency te kopen. Je zou er dan namelijk vanuit gaan dat ons op dit moment in een bear market bevinden, die binnen 2 jaar zou omslaan naar een bull market.

Mocht dit uitkomen, dan is het nu een uitstekend moment om te kopen. Dat is echter natuurlijk nooit een zekerheid!

Kan ik cryptovaluta verkopen aan particulieren?

Cryptovaluta verkopen aan particulieren is zeker mogelijk. Je sluit dan als het ware een ruildeal met een andere particuliere trader. Jij maakt een bepaalde hoeveelheid van een cryptomunt over naar de ander, terwijl hij of zij dezelfde waarde in een andere cryptomunt over maakt naar jou.

Hier ontstaat natuurlijk wel een gevaar. Het is niet zo veilig. De ander zou bijvoorbeeld het geld gewoon niet naar je over kunnen maken, waardoor je hem of haar eigenlijk gratis crypto geeft. Het verkopen van je crypto via een exchange is dus veel veiliger. Daar wordt alles voor je geregeld en kan er op dat vlak weinig misgaan.

Auteur van dit artikel
  • Gijs Ooijen

    Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.