Cryptomarkt

Crypto en belasting in België betalen: Hoe werkt dat?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Crypto en belasting in België betalen: Hoe werkt dat?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

  • In België moet je belasting betalen over crypto's
  • De Belgische overheid onderscheidt drie soorten cryptohandelaren
  • De hoogte van de crypto belasting is afhankelijk van het soort cryptohandelaar

Crypto is voor veel mensen een middel om een extra inkomen te genereren. Over dit extra inkomen door middel van crypto moet logischerwijs ook belasting betaald worden. Maar hoe werkt dit precies?

Aangezien crypto nog altijd erg nieuw is, zijn er relatief weinig regels rondom de digitale valuta’s. In sommige landen is crypto zelfs nog volledig gereguleerd, waar het in andere landen inmiddels al verboden is. Ook rondom belastingen werkt het in ieder land anders. Zo wordt in de Verenigde Staten belasting betaald over elke winstgevende trade en is elke verliesgevende trade aftrekbaar van deze belasting, waar crypto in Nederland onder vermogensbelasting valt en men dus een percentage betaalt over de totale bezittingen die hij of zij heeft.

Bij ons in België werkt het weer anders, maar hoe dan? Hoeveel belasting moet je precies betalen over je crypto in België? Waar is dit afhankelijk van? En zijn er uitzonderingen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over crypto en belasting in België.

Betaal je belasting over crypto in België?

Jazeker, ook in België betaal je belasting over je crypto's. De winst die je behaalt via je activiteiten in crypto blijven niet onbelast. Hoeveel je betaalt is echter afhankelijk van wat voor soort trader je bent. Er wordt in België namelijk onderscheid gemaakt tussen drie soorten cryptohandelaren. Dit zijn: De amateurs, de particuliere traders en de professionele traders.

Laten we eens kijken wat deze drie soorten cryptocurrency handelaren precies inhouden.

De amateur

De amateur is iemand die voornamelijk als hobby in crypto investeert. Deze handelaar voldoet aan drie eigenschappen, namelijk:

  • De amateur ziet crypto als hobby
  • De amateur doet investeringen op de lange termijn
  • De amateur neemt weinig risico’s bij zijn of haar crypto investeringen

De particulier

Als tweede heb je de particuliere handelaar. Ook diegene moet belasting over crypto's in België betalen. De particulier is vergelijkbaar met de amateur, maar voldoet aan iets andere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn:

  • De particulier neemt risico met crypto
  • De particulier is actief bezig met crypto en koopt en verkoopt regelmatig crypto assets
  • De particulier doet investeringen op de korte termijn

De professional

Als laatste heb je dan nog de professional. De professionele handelaar is een handelaar die crypto als zijn of haar belangrijkste baan ziet. Voor de professionele trader is het handelen in crypto de belangrijkste vorm van inkomen en de professional is hier dagelijks mee bezig.

Vind je het lastig om in te schatten in welke categorie crypto trader jij valt? De denkwijze van de belastingdienst in België over cryptomunten helpt jou bij het beantwoorden van de vraag tot welke categorie jij behoort.

Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn crypto?

crypto en belasting betalen

Crypto en belasting betalen in België: Hoe zit dat?

Hoeveel belasting je betaalt over de handel in crypto in België, is volledig afhankelijk van de categorie waaronder jij geschaard wordt. Welke tarieven precies betaald worden door welke categorie handelaar, is te zien in de onderstaande opsomming.

  • De amateur – als amateur betaal je in principe geen belasting over de waardevermeerderingen van je crypto. Als je nu crypto koopt en dat 10 jaar vasthoudt, hoef je als amateur de eerste 9 jaar daarvan geen belasting over je cryptocurrency's te betalen. Wanneer je echter verkoopt, betaal je wel kapitaalwinst. Kapitaalwinst is het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs en hierover betaal je een belastingtarief van 33%.
  • De particulier – als particuliere trader werkt het net wat anders. Hier betaal je ook een belastingtarief van 33%, maar dan over alle winst die je maakt. Het is dus niet zo dat je 9 jaar belastingvrij winst kunt maken over je crypto's.
  • De professional – als professional werkt het weer totaal anders. Dan is crypto je baan en betaal je dus ook personenbelasting. Er gelden dan de normale progressieve belastingtarieven, wat betekent dat het tarief tussen de 25% en 50% ligt, afhankelijk van het inkomen dat je uit crypto haalt. Vanaf een inkomen van €39.660 betaal je het maximale tarief, namelijk het belastingtarief van 50%.

Crypto en belasting in België samengevat

Hoewel crypto nog altijd vrij nieuw en ongereguleerd is, is het inmiddels gereguleerd genoeg dat je in België over je cryptowinsten belasting moet betalen. In elk land werkt dit anders. Zo betaal je in het ene land belasting over elke verkooptransactie die je doet, waar je in het andere land enkel vermogensbelasting over je cryptobezittingen hoeft te betalen.

Hier in België is het systeem best ingewikkeld. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soort handelaren: De amateur, de particuliere trader en de professionele trader. Als amateur betaal je enkel belasting wanneer je een winstgevende trade afsluit, waar je als particuliere trader altijd belasting betaalt. Ook als professionele trader gelden er vaste belastingregels. In dit geval betaal je namelijk belasting volgens de gebruikelijke progressieve belastingtarieven, aangezien het handelen van cryptomunten in dit geval je baan is.

Disclaimer: om zeker te weten in welke categorie jij valt en dus hoeveel belasting je moet betalen over je cryptohandel, is het slim om contact op te nemen met een accountant of belastingadviseur. Hier kunnen én mogen wij je verder niet bij helpen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *