Cryptonieuws

Coinbase krijgt boete van De Nederlandsche Bank

2 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Coinbase krijgt boete van De Nederlandsche Bank

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De Nederlandsche Bank heeft een boete van €3,325,000 opgelegd aan Coinbase Europe Limited voor het verstrekken van crypto diensten in Nederland zonder registratie bij de DNB. Deze boete is opgelegd omdat het bedrijf in strijd handelde met de Nederlandse wetgeving, die vereist dat crypto bedrijven eerst goedkeuring moeten krijgen van de DNB voordat ze producten en diensten aan inwoners van Nederland aan morgen bieden.

Deze wet in mei 2020 ingesteld vanwege de hoge risico's die geassocieerd worden met de crypto sector en de activiteiten die de Nederlandse overheid afkeurt. De DNB stelt dat Coinbase hier niet aan voldeed van 15 november 2020 tot ten minste 24 augustus 2022, toen het onderzoek van de DNB werd afgerond.

In dit artikel kijken we naar wat er precies aan de hand is rondom Coinbase en DNB, en met name naar wat dit betekent voor gebruikers die hun geld bij Coinbase hebben staan.

Coinbase wordt bestraft voor het aanbieden van financiële diensten in Nederland

Coinbase logo

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een boete van €3 miljoen opgelegd aan Coinbase Europe Limited, de Europese tak van Coinbase die verantwoordelijk is voor de exchange in Europa, voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland zonder registratie bij de DNB. Dit mag niet volgens met de Nederlandse wetgeving. De Anti-Money Laundering en Anti-Terrorist Financing Act vereist dat bedrijven die cryptoproducten en -diensten willen aanbieden aan Nederlandse inwoners eerst goedkeuring krijgen van de DNB.

De DNB beweert dat Coinbase in strijd was met de wetgeving vanaf 15 november 2020 tot ten minste 24 augustus 2022, toen het onderzoek van de DNB eindigde (Coinbase registreerde zich op 22 september 2022). Dit niet naleven van de wet bood Coinbase een concurrentievoordeel ten opzichte van haar concurrenten die dat wel deden, omdat Coinbase geen toezichtkosten of andere kosten hoefde te betalen die samenhangen met de toezicht van de DNB.

Het gevolg hiervan was dat een groot aantal ongebruikelijke transacties mogelijk onopgemerkt zijn gebleven door de onderzoeks autoriteiten. De boete van Coinbase zou nog hoger zijn geweest, maar de DNB gaf een korting van 5% omdat de beursverhandelaar aangaf dat zij “altijd van plan was om registratie te verkrijgen” (ze hadden alleen een paar jaar de tijd nodig).

Coinbase heeft tot 2 maart de tijd om bezwaar te maken tegen de boete, maar het bedrijf heeft al aangegeven dat zij vinden dat de boete onrechtvaardig is gezien hoe lang het duurde om Nederlandse registratie te verkrijgen. Coinbase benadrukte ook dat de DNB-oordeel “geen kritiek was op onze daadwerkelijke diensten”, behalve dan dat ze de wet negeerden.

De grootte van de boete van Coinbase, die ongeveer op €3 miljoen zal uitkomen, is gelijk aan de boete die de DNB oplegde aan Binance vorige zomer. De boete van Binance kwam nadat de crypto exchange waarschuwingen van de DNB negeerde dat zij “illegaal diensten aanboden voor de wisselkoers tussen virtuele valuta's”.

In het kort: Coinbase krijgt een boete van DNB

Het is duidelijk dat de Nederlandsche Bank (DNB) niet blij is met de manier waarop Coinbase haar verplichtingen heeft nageleefd. Door zonder vergunning diensten aan te bieden in Nederland, heeft Coinbase zich schuldig gemaakt aan een ernstige overtreding van de wetten rondom financiële diensten.

Dit heeft geleid tot een boete van meer dan €3 miljoen. Hoewel Coinbase aangeeft dat de boete onrechtvaardig is, gezien de tijd die het heeft geduurd om de Nederlandse vergunning te verkrijgen, is het duidelijk dat de DNB het bedrijf aansprakelijk houdt voor wat er gebeurd is. Het is belangrijk om te onthouden dat de wet geldt voor iedereen en dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het naleven ervan, ook als het gaat om de crypto-industrie.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Het Alameda Research van SBF klaagt Grayscale aan

2 minuten leestijd
FTX zusterbedrijf Alameda Research heeft een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale Investments wegens het in rekening brengen van onredelijke beheerskosten en het toestaan…
Cryptonieuws

Uitspraak in Ripple rechtszaak zou vanavond al kunnen komen

1 minuten leestijd
Een Amerikaanse districtsrechter heeft een uitspraak gedaan over het expert-getuigenis in de XRP rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC. Hoewel de…
Cryptonieuws

SEC start onderzoek naar crypto exchange Kraken

2 minuten leestijd
De cryptomarkt wordt steeds serieuzer genomen door serieuze instanties en dat wordt bijvoorbeeld duidelijk door het recente nieuws dat de Amerikaanse Securities…