Cryptonieuws

Lessen die we hebben geleerd van de Terraform-FTX-implosies

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Lessen die we hebben geleerd van de Terraform-FTX-implosies

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

In mei 2022 stortten de LUNA-cryptocurrency en de TerraUSD (UST) stablecoin van Terraform Labs in, wat een enorme schok veroorzaakte in de crypto-industrie. Zes maanden later kreeg de gekneusde industrie opnieuw te maken toen een van de grootste cryptocurrency-uitwisselingen, FTX, faillissementsbescherming aanvroeg en miljarden dollars aan gebruikersactiva werden vermist. Het FTX-imperium, ooit gewaardeerd op meer dan $ 30 miljard, zakte in minder dan 10 dagen naar nul.

FTX heeft naar verluidt meer dan 1 miljoen schuldeisers, van wie de meesten particuliere beleggers zijn die ervan overtuigd waren dat FTX niet zou instorten en hun activa op de beurs hadden gehouden. Als we kijken naar Mt. Gox in 2014 – wiens schuldeisers nog steeds geen compensatie hebben teruggevorderd – kan FTX een herhaling zijn van die fout.

Cryptobeurs FTX in relatie tot Alameda Research

Men kan zeggen dat FTX is geslaagd vanwege Alameda Research en ook is mislukt vanwege Alameda. Een onderzoeksrapport bracht zorgvuldige gebruikers ertoe ernstige problemen met de balans van Alameda aan het licht te brengen, wat vervolgens leidde tot een diepere duik in de onduidelijke, onverklaarbare financiële transacties met FTX.

Veel bekende durfkapitaal- en cryptobedrijven zijn ook in de problemen gekomen. Sequoia Capital, Temasek en anderen kondigden aan dat ze hun investeringen in FTX tot nul terugbrachten; BlockFi, een crypto-uitleenplatform, heeft faillissement aangevraagd vanwege zijn blootstelling aan FTX; en cryptobroker Genesis, een dochteronderneming van Digital Currency Group, staat op de rand van faillissement als gevolg van een liquiditeitscrisis en is mogelijk niet in staat het geld van investeerders terug te betalen.

Toen het cryptotij wegebde, wisten we wie er naakt aan het zwemmen was. Na de rage blijft de markt in een puinhoop achter.

De ineenstorting van FTX biedt een kostbare kans voor alle gebruikers, beoefenaars en wetgevers om na te denken over de problemen en de crypto-industrie opnieuw uit te vinden.

Ligt FTX ten grondslag aan een crypto crisis?

Ik denk niet dat we de FTX-fout de schuld moeten geven van cryptocurrency zelf. Het betekent niet dat de opkomst van Bitcoin (BTC) en de crypto-industrie een vergissing was. We zouden moeten nadenken over de bedrijfsmodellen die cryptocurrency-uitwisselingen uitvoeren en hoe we het bestuur effectief kunnen decentraliseren, enz.

De omgevallen kar voor ons is een waarschuwing voor degenen die achter ons rijden. De implosie van uitwisselingen wordt voornamelijk toegeschreven aan hun ondoorzichtige openbaarmaking van financiering. We hebben gezien dat de belangrijkste cryptocurrency-uitwisselingen – waaronder Binance, OKX en Huobi Global – hun fondsreserves hebben aangekondigd om hun veiligheid te bewijzen om de belangen van gebruikers te waarborgen.

De schok van het faillissement van FTX heeft nog veel tijd nodig om te worden verwerkt, en de crisis zal hier niet stoppen, maar ik geloof in het onstuitbare barstende momentum van de crypto-industrie.

De crypto-industrie heeft zijn eigen wendingen terwijl hij zich ontwikkelt, maar zijn toekomst is veelbelovend. Hoewel 2022 een bijzonder moeilijk jaar is voor de crypto-ruimte, zal het blijven groeien, evolueren en een uitweg zoeken te midden van het scepticisme.

Te overwinnen obstakels tijdens de cryptowinter

Met de COVID-19-pandemie die woedt en de wereldwijde golf van renteverhogingen, kan de cryptowinter strenger en langer duren dan verwacht. Hoewel we niet precies kunnen voorspellen en inschatten hoe lang het zal duren, kunnen we samen de moeilijkheden overwinnen.

Als journalist die jarenlang in de frontlinie van de industrie heeft gewerkt, heb ik een aantal diepe lessen geleerd van de LUNA-crash tot de ineenstorting van de FTX:

  1. Als je geruchten hoort over de insolventie van een ruil of een project, zorg er dan voor dat je jouw vermogen zo snel mogelijk overdraagt. Zoals een oud Chinees gezegde luidt: een echte man staat niet naast een instortende muur.
  2. Niet jouw sleutel, niet jouw munten. Dit is een cliché, maar het is ook een waarheid. De enige manier waarop we onze crypto-activa kunnen beschermen, is door onze eigen privésleutels te bewaren.
  3. Cash is king als er zich een crisis voordoet. Terwijl zeepbellen uiteenspatten en activaprijzen kelderden, kan het aanhouden van contant geld ons de moeilijke periode veilig laten overleven.
  4. Leen geen geld om te beleggen en maak geen gebruik van hefboomwerking. Voor de meeste mensen zal lenen en hefboomwerking het faillissement alleen maar versnellen. FTX was hier niet immuun voor.
  5. Blijf op de hoogte van de branche door nieuwe dingen te leren over gecentraliseerde financiën en gedecentraliseerde financiën, tokenomics, on-chain-activiteiten, het gebruik van cold wallets, enz.

Persoonlijk ben ik een crypto-enthousiasteling en supporter met een langetermijnvisie voor blockchain-technologie. De crypto-industrie heeft meer dan eens zijn donkerste uur meegemaakt. Er is geen maken zonder breken, en ik hoop dat we ons vertrouwen in de industrie kunnen herwinnen.

Tot slot nog een klassieke quote van de grote filosoof Friedrich Wilhelm Nietzsche voor wie blijft bouwen: “Wat mij niet doodt, maakt mij sterker.”

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

34 artikelen

Over de auteur
Dankzij onze actuele cryptonieuws updates blijf je op de hoogte van alles wat er binnen de cryptomarkt gebeurt. Start met het lezen van ons nieuws over cryptocurrency en blockchain.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Het Alameda Research van SBF klaagt Grayscale aan

2 minuten leestijd
FTX zusterbedrijf Alameda Research heeft een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale Investments wegens het in rekening brengen van onredelijke beheerskosten en het toestaan…
Cryptonieuws

Uitspraak in Ripple rechtszaak zou vanavond al kunnen komen

1 minuten leestijd
Een Amerikaanse districtsrechter heeft een uitspraak gedaan over het expert-getuigenis in de XRP rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC. Hoewel de…
Cryptonieuws

SEC start onderzoek naar crypto exchange Kraken

2 minuten leestijd
De cryptomarkt wordt steeds serieuzer genomen door serieuze instanties en dat wordt bijvoorbeeld duidelijk door het recente nieuws dat de Amerikaanse Securities…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *