Investeren

Welk crypto risicoprofiel past het beste bij jou?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Welk crypto risicoprofiel past het beste bij jou?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer je wil gaan investeren in crypto, is het belangrijk om te weten dat je hiermee een bepaald risico aangaat. Over het algemeen wordt crypto gezien als een erg risicovolle investering. Dat is niet onterecht, maar dat betekent niet dat je zelf geen invloed hebt op de hoeveelheid risico die je neemt.

Voordat je van start gaat met de handel in crypto is het slim om voor jezelf een risicoprofiel op te stellen. Je risicoprofiel is de hoeveelheid risico die jij bereid bent te nemen om je doelen binnen crypto te bereiken.

We maken vandaag onderscheid tussen 3 verschillende risicoprofielen: hoog risico, gemiddeld risico en laag risico. Het is niet zo dat er maar 3 verschillende profielen mogelijk zijn. Je zou bijvoorbeeld ook een middenweg tussen 2 van deze profielen kunnen kiezen. Echter, we hopen je hiermee een beetje een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is en hoe zo’n risicoprofiel er dan uit zo kunnen zijn.

Weten hoeveel risico je gaat nemen voordat je begint met handelen is cruciaal. Laten we dus snel beginnen! Vandaag leer je alles wat belangrijk is om een crypto risicoprofiel op te stellen.

Hoog crypto risicoprofiel

Als je een hoog crypto risicoprofiel hanteert, ben je bereid veel risico te nemen. In theorie betekent dit dat je potentiële winst hoger is. Dit is echter uiteraard niet feitelijk zo, je weet nooit wat er in de praktijk gebeurd op de markt. Naast de hogere potentiële winst, accepteer je bij dit risicoprofiel ook de kans dat je je volledige investering binnen een uur kwijtraakt.

Wanneer je een hoog risicoprofiel hanteert, investeer je waarschijnlijk in kleinere munten en tokens. Deze kunnen in potentie nog veel verder stijgen dan bijvoorbeeld een Bitcoin (BTC), omdat deze nog veel kleiner is. Dat betekent echter ook dat de kans dat deze naar $0 gaat groter is dan bij bijvoorbeeld Bitcoin. Deze munt of token heeft zich namelijk nog veel minder bewezen.

Gemiddeld risico

Bij een gemiddeld crypto risicoprofiel limiteer je je risico, maar daarmee ook de potentiële winst. Je kiest er bij dit risicoprofiel waarschijnlijk voor een mid caps te investeren, oftewel projecten van middelbare grootte. Denk hierbij aan munten die binnen de top 100 vallen, maar buiten de top 10. Deze projecten hebben in theorie een grotere rek dan projecten binnen de top 10, omdat ze een lagere market cap hebben. Echter, deze projecten hebben daarbij in theorie ook een grotere kans om naar $0 te gaan.

Laag risico

Bij een laag risicoprofiel neem je het liefst zo min mogelijk verlies. Hierbij weet je dan ook dat je potentiële winsten wat lager uit zullen vallen, maar dit vind je prima omdat je weet dat de kans dat je je investering kwijtraakt ook een stuk kleiner is. Als je gebruikmaakt van dit risicoprofiel investeer je eigenlijk echt alleen in de grote cryptomunten en tokens. Deze hebben zich al bewezen en hebben hoge market caps, wat het moeilijker voor deze projecten maakt om ineens heel ver te zakken, dan een project met een kleinere market cap.

Let echter op: niks is gegarandeerd binnen de cryptowereld! Toen Terra (LUNA) afgelopen jaar ineens naar $0 ging, was het gewoon een top 10 project. Je kunt dus altijd je best doen om je in te dekken tegen risico door een laag risicoprofiel te hanteren, maar zelfs dan kan het misgaan. Het is dus niet zo dat je 100% afgesloten bent van risico wanneer je een laag risicoprofiel hanteert. Neem dit altijd mee in je gedachte.

Welke risicoprofiel past het beste bij jou?

crypto risicoprofiel uitleg

Hoeveel risico ben jij bereid te nemen?

Welk crypto risicoprofiel het beste bij je past kun je uiteindelijk alleen zelf bepalen. Het gaat om jouw geld en je zou dit alleen moeten investeren op basis van jouw gedachten. Zo kun je ook enkel jezelf bedanken wanneer je een mooie winst behaald en is het ook je eigen fout wanneer je een verliesgevende trade doet. Het is dus ook aan jou om te bepalen hoeveel risico je neemt bij je crypto investeringen.

Wel heersen er een aantal populaire meningen, die je bijvoorbeeld mee zou kunnen nemen in je beslissing. Zo wordt er op crypto Twitter over het algemeen gezegd dat het goed zou kunnen uitpakken dat je meer risico neemt wanneer je een kleiner portfolio hebt, en dat je de hoeveelheid risico die je neemt dan laat afnemen naarmate je portfolio in grootte toeneemt.

Als je een klein portfolio hebt, heb je namelijk minder te verliezen. Daarnaast hebben risicovollere investeringen vaak ook een hogere potentiële upside, waardoor je je kleinere portfolio relatief sneller zou kunnen laten groeien. Als je een groot portfolio hebt, heb je meer te verliezen. Daarnaast kan een relatief kleine winst, oftewel een laag percentage aan winst, absoluut toch een erg groot bedrag zijn wanneer je handelt met een groot portfolio.

Dit zijn dus allemaal dingen die je mee kunt nemen in het creëren van een risicoprofiel voor jezelf. Uiteindelijk is het aan jezelf. Hoeveel risico ben jij bereid te nemen? Van welk bedrag vind je het niet per se erg om dat mogelijk te verliezen? En wat zijn je uiteindelijke doelen met crypto? Het zijn allemaal vragen die jouw risicoprofiel beïnvloeden.

Crypto risicoprofielen in het kort

Over het algemeen is crypto een erg risicovolle investering, wanneer je deze vergelijkt met investeringen in andere assets. Zo zie je over het algemeen dat de prijzen van crypto veel volatieler zijn dan die van bijvoorbeeld aandelen, of die van vastgoed. Bij meer volatiliteit komt een grotere potentiële winst kijken, maar ook meer risico.

Voordat je van start gaat met het handelen in crypto, is het slim om voor jezelf een risicoprofiel op te stellen. Hoeveel risico ben jij bereid te nemen om je doelen binnen crypto te bereiken? Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen 3 verschillende risicoprofielen: hoog risico, gemiddeld risico en laag risico. Bij elk risico komt een andere verwachting kijken, maar ook een ander risico.

In theorie neem je bij het hoge profiel meer risico. Hierdoor zou je een hogere potentiële upside hebben, maar ook een grotere kans om je investering kwijt te raken. Wanneer je gebruikmaakt van een gemiddeld risicoprofiel, limiteer je het risico dat je neemt, maar limiteer je daarmee (in theorie) ook de potentiële winst die je zult behalen. Als je een laag risicoprofiel hanteert, probeer je zo min mogelijk risico te nemen, waardoor je ook een lagere potentiële winst hebt.

Uiteindelijk is de keuze aan jou: welke risicoprofiel past het beste bij jou? Dat kun je echt alleen zelf bepalen. Jij bent degene die moet beslissen over je eigen investering. Hopelijk hebben we je daar vandaag toch over kunnen informeren en je daardoor wellicht zelfs kunnen helpen een risicoprofiel voor jezelf op te stellen.

Lees ook eens ons artikel over risicomanagement

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *