Investeren

Vormt crypto een alternatief voor je (fiat) spaargeld?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Vormt crypto een alternatief voor je (fiat) spaargeld?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Het vermogen waar mensen vandaag de dag over kunnen beschikken kan verschillende vormen aannemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je ervoor kan kiezen om vermogen te sparen onder de vorm van fiat-geld (bijvoorbeeld in euro), maar dat je er evengoed ook voor kan kiezen om een stukje te sparen in crypto. Voor heel wat mensen geldt dat ze de voorbije jaren op zoek zijn gegaan naar manieren om hun spaargeld beter te laten renderen. Dat is ook logisch, want de spaarrentes die worden aangeboden door banken zijn zelfs niet inflatie-dekkend. Voor steeds meer mensen lijkt crypto dan ook een waardig alternatief te vormen. Toch zijn er op dit vlak een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke? Dat laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina.

Geld sparen, meer dan nooit noodzakelijk

Geld sparen, waarom zou je dat eigenlijk nog moeten doen? In tijden waarin de spaarrente flirt met de nulgrens heeft dat toch eigenlijk zo goed als geen zin? We begrijpen best dat veel mensen zich scharen achter deze stelling. Dit gezegd hebbende is dit eigenlijk helemaal niet correct, in tegendeel. Meer dan ooit is het op vandaag in onzekere tijden van cruciaal belang om een financiële buffer te creëren. Doe je dat niet en blijkt in de praktijk dat het onverhoopt fout loopt? Dan spreekt het voor zich dat je daardoor zomaar voor zeer vervelende financiële verrassingen kan komen te staan. Het hoeft niet gezegd dat, dat absoluut niet de bedoeling kan zijn, in tegendeel.

Op zoek naar een hoger gelegen rendement

Het spreekt voor zich dat mensen in tijden van lage spaarrentes volop op zoek gaan naar manieren om meer opbrengsten te realiseren met hun spaargeld. Crypto biedt op dat vlak natuurlijk tal van verschillende kansen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om:

  1. Deel te nemen aan speciale stakingprogramma’s met je holdings;
  2. Een beroep te doen op de mogelijkheden van DeFi- of CeFi-projecten;

Voor deze laatste geldt dat ze je een spaarrente aanbieden op je holdings welke vele malen hoger is gelegen in vergelijking met zelfs de beste spaarrekening. Een bekend voorbeeld van een dergelijke partij is Nexo. Zij staat er in de praktijk om bekend afhankelijk van de crypto die je bij hen onderbrengt en de hoeveelheid aan crypto waarvan sprake is een zeer significante rente aan te bieden. Dat is natuurlijk fantastisch en er zijn zeker voordelen aan verbonden, maar toch mag je ook niet blind zijn voor de risico’s die dit met zich meebrengt.

Calculeer de risico’s zo optimaal mogelijk in

Voor verschillende CeFi-projecten zoals bijvoorbeeld een Celsius geldt dat ze adverteren met zeer mooie rentes die kunnen worden aangeboden. Het probleem dat zich daar echter bij stelt is dat er sprake moet zijn van een positieve markt. Wanneer het marktsegment over een negatief karakter komt te beschikken is het namelijk zo dat deze rentes compleet onrealistisch worden. Dit ook voor instanties die eigenlijk jouw geld inzetten als durfkapitaal. Vergis je namelijk niet, de rentes die worden aangeboden op jouw crypto holdings komen niet zomaar uit de lucht vallen. De partij die ze aanbiedt zal met jouw geld moeten werken om op die manier zoveel rendement te realiseren dat men over de mogelijkheid beschikt om jou de beloofde rentes uit te betalen. Je kan in de praktijk wel denken dat dit helaas vaak compleet fout loopt. Dat is ook gebleken bij Celsius. Op moment van schrijven heeft deze partij immers haar faillissement aangevraagd.

Sparen moet eigenlijk bijna risicoloos zijn

Financiële experten benadrukken in de praktijk dat elke persoon er rekening mee dient te houden dat er een groot verschil bestaat tussen sparen en speculeren. Dat is ook inderdaad het geval. Het geld dat je gaat beleggen of investeren wordt nagenoeg automatisch blootgesteld aan bepaalde risico’s. Het potentiële rendement dat je kan boeken hangt hier overigens doorgaans stevig mee samen. Hoe groter de risico’s, hoe groter ook de potentiële return on investment. Gaat het echter onderweg fout? Dan moet je er genoegen mee kunnen nemen dat je, je geld kwijt bent.

Voor spaargeld geldt echter dat je daar helemaal geen risico’s mee zal willen nemen, in tegendeel. Dat geld moet als het ware een financiële buffer creëren voor momenten waarop het fout dreigt te gaan. Het is ook omwille van deze reden dat het niet wordt aangeraden om jouw spaargeld (volledig) in crypto te stoppen. Beschik je echter over een stukje van je portefeuille of vermogen waarmee je net wat meer risico’s kan en wil nemen? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Voor dat gedeelte geldt immers wel degelijk dat je ervoor kan kiezen om ermee te speculeren op crypto.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

Hoe Solana memecoins kopen met BONKBot?

3 minuten leestijd
Solana memecoins zijn zeer populair in 2024 en mensen proberen steeds vaker memecoins in een vroeg stadium te snipen. Dit is het…
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…