Investeren

Beleggen in crypto zonder kosten, hoe realistisch is dat?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto investeren nieuws » Beleggen in crypto zonder kosten, hoe realistisch is dat?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Steeds meer mensen hebben interesse in beleggen. Het kan daarbij dan gaan om beleggen in de traditionele aandelenmarkt, maar steeds vaker wordt er door partijen ook gekeken in de richting van de cryptomarkt. Ongeacht op welke markt je wenst te gaan beleggen, je zal er rekening mee willen houden dat er doorgaans altijd wel bepaalde kosten zijn waar je rekening mee dient te houden. Dat is opvallend, want steeds meer brokers blijken in de praktijk te adverteren met kosteloos beleggen in crypto. In principe is dat rekening houdende met de werking van de blockchain zo goed als onmogelijk. Wat bedoelen brokers hier dan precies mee en hoe realistisch is beleggen in crypto zonder kosten. Je komt het allemaal te weten door middel van de onderstaande informatie.

Welke kosten kunnen verbonden zijn aan beleggen in crypto?

Wanneer je gaat beleggen in crypto is het altijd van belang om je bewust te zijn van de verschillende soorten kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Voor al deze verschillende kosten geldt dat ze vallen onder drie categorieën. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  1. De handelskosten;
  2. De spread;
  3. De netwerkkosten;

Voor elke categorie geldt in de praktijk dat er verder sprake kan zijn van nog eens verschillende andere kosten. Neem nu bijvoorbeeld de handelskosten. Voor deze kosten geldt dat ze bestaan uit drie verschillende onderdelen. Hierbij kan worden gedacht aan:

  • De maker fees;
  • De taker fees;
  • De miningkosten;

Voor de zogenaamde maker fees geldt dat ze de procentuele kosten vormen welke een exchange in rekening zal brengen wanneer ze een order toevoegt aan het orderboek. Voor de taker fees geldt dan weer dat ze de procentuele kosten welke een exchange zal aanrekenen wanneer er een order wordt weggenomen uit het orderboek. Deze kosten zijn relatief vrij te bepalen door de exchange waar gebruik van wordt gemaakt. In principe zou men deze op nul kunnen zetten. Toch moet het gezegd dat dit in de praktijk niet gebeurt. Mocht men dit doen is het voor de exchange immers niet langer mogelijk om een verdienmodel te creëren voor het aanbieden van de cryptomunten.

Wanneer je handelt op een exchange dan zijn de netwerk- of miningkosten vaak niet van toepassing. Dit komt omdat een trade simpelweg een database aanpassing is en niet op de blockchain wordt gedaan. Pas bij het versturen van crypto worden deze kosten in rekening gebracht.

Een exchange adverteert met 0% commissie, is dit echt?

Vaak wordt in dit geval de handelskosten op 0% gezet, maar wordt er geld verdiend met de spread. De spread wordt simpelweg verhoogd met een klein percentage. De spread is het verschil tussen de koopprijs en verkoopprijs, iets wat je vrijwel niet tegen kan gaan. Zeker bij kleinere munten kan dit verschil groot zijn, omdat er minder kopers/verkopers zijn. Wanneer er dus wordt geadverteerd met 0% commissie, dan rekent de exchange vaak een meerprijs voor de spread.

Kosten van exchanges

  1. Binance: 0.10%
  2. Bitvavo: 0.25%
  3. Bitcoin Meester: 1%
  4. Coinmerce: 2.5%

Hoe worden de miningkosten bepaald?

Ook voor de zogenaamde miningkosten geldt dat ze op een bepaalde manier vergoed dienen te worden. Wanneer er een order wordt gecreëerd op de blockchain is het zo dat deze door een miner kan worden uitgevoerd. In ruil voor het verrichten van zijn werkzaamheden zal de miner echter een bepaalde vergoeding in rekening brengen. De hoogte van die vergoeding zal bepalend zijn voor de mate aan prioriteit welke de miner bereid is om te geven aan jouw order. Wil je dus met andere woorden geen miningkosten betalen? Dan zal je order gewoon in de wacht blijven staan en zal ze niet worden uitgevoerd. Ook voor deze kosten geldt dus dat ze niet zomaar nul kunnen zijn.

Hou ook rekening met de netwerkkosten die van toepassing kunnen zijn

Naast de handelskosten is er zoals al aangehaald ook nog een tweede categorie waar je rekening mee moet houden. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde netwerkkosten. Een bekend voorbeeld van dergelijke kosten zijn de zogenaamde GAS-fees welke moeten worden betaald. Dit zijn de betalingen die worden aangewend ter compensatie van de miners. Het kost immers behoorlijk wat rekenkracht om de transacties op de blockchain te kunnen verwerken of te controleren. Voor het inzetten van die rekenkracht wordt dan ook logischerwijs een bepaalde vergoeding aangerekend. Bovendien is het zo dat er ook sprake is van een zogenaamde GAS-limiet. Des te hoger deze limiet is ingesteld, des te sneller jouw transactie zal worden verwerkt.

Conclusie; kosteloos beleggen in crypto is gewoon niet mogelijk

Kosteloos beleggen in crypto is iets wat in de praktijk duidelijk helemaal niet mogelijk is. Er moet altijd op een bepaalde manier gebruik worden gemaakt van een specifieke partij of een platform waardoor er kosten in rekening zullen worden gebracht. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat deze kosten sterk kunnen verschillen. Dit zorgt ervoor dat je door aandacht te besteden aan een aantal factoren zeker op één of meerdere vlakken een besparing kan realiseren op je orders. Wat dit betreft kan je in de praktijk onder meer rekening houden met de onderstaande tips:

  1. Vergelijk de kosten van de verschillende brokers en exchanges;
  2. Bij verschillende platformen bepaal je zelf (min of meer) de hoogte van de mining fee;

Ondanks het feit dat er dus wel degelijk verschillende mogelijkheden bestaan om de kosten van je order te drukken moet het gezegd dat je altijd bepaalde kosten voor handelen in crypto zal betalen. Hou hier dus rekening mee bij het bepalen van je potentieel rendement.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

236 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Investeren

De 5 bekendste DeFi cryptocurrencies

3 minuten leestijd
Of je nou nog maar pas begonnen bent met je crypto portfolio, of al een ervaren trader bent, er is nog een…
Investeren

Crypto's veilig opslaan – 6 handige tips

3 minuten leestijd
Als je eenmaal een eigen crypto wallet met Bitcoins of andere coins hebt gecreëerd, wil je natuurlijk wel dat deze zo veilig…
Investeren

Risicomanagement bij investeren in crypto, hoe doe je dat?

3 minuten leestijd
Beleggen of investeren brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Gelukkig is het zo dat er ook verschillende…