Cryptomarkt

In gesprek met: Brecht Van Craen (Digital Currency Academy)

7 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » In gesprek met: Brecht Van Craen (Digital Currency Academy)

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

In de rubriek ‘In gesprek met' spreken wij met crypto-experts in België en Nederland. Deze keer hebben wij een interview met Brecht Van Craen gehouden.

Als CEO van Digital Currency Academy heeft hij zich de afgelopen jaren uitvoerig verdiept in de Belgische én internationale cryptomarkt. Zijn kennis en kunde op het gebied van crypto, blockchain en Web3 deelt hij graag met anderen.

Wij stelden Brecht 7 vragen over onder andere zijn achtergrond, zijn kijk op de cryptocurrency markt, en de tips die hij beginnende crypto investeerders wil meegeven.

Hi Brecht, kun je iets over jouw achtergrond vertellen?

Brecht Van Craen crypto-expert interview

In gesprek met crypto-expert Brecht Van Craen

“Van oorsprong ben ik een organisatie-psycholoog. Ik heb mijn master psychologie behaald aan de Universiteit Gent en heb in de jaren daarna onder andere als recruiter gewerkt. Dat was een interessante en leerzame periode, maar ik kwam er destijds achter dat een kantoorbaan niet goed bij mij als persoon past.”

“Dit heeft mij doen besluiten om op wereldreis te gaan om enerzijds te genieten, maar nog belangrijker om anderzijds te bedenken wat ik nu eigenlijk wilde gaan doen. Leren beleggen op de beurs sprak mij aan en ik ben mijzelf daarin gaan verdiepen. Met een beetje geluk en dankzij de opgedane kennis, is mijn eerste investering op de beurs x 8 gegaan. Met het kapitaal wat dit opleverde, heb ik de overstap gemaakt naar het investeren in crypto. Ik heb toen wat Bitcoin en een aantal altcoins gekocht. Dit was echt vanuit het oogpunt om te investeren, want ik ben nooit met traden beziggeweest.”

“Na mijn terugkomst in België had ik de ambitie om mijn kennis over cryptocurrency te delen met anderen. En om daarnaast nieuwe kennis op te doen door te connecten met andere crypto-liefhebbers en -experts in België. Om mijn crypto kennis nog verder uit te breiden, ben ik de master ‘Digital Currency' gaan volgen aan de University of Nicosia. Deze master heb ik summa cum laude behaald en met al deze nieuwe kennis op zak, was dit het startschot om professioneel aan de slag te gaan met crypto als ondernemer in plaats van investeerder.”

“Als ondernemer heb ik vervolgens ‘Digital Currency Academy' (DCA) opgericht samen met David De Vriesere. Fast forward: We zijn momenteel het grootste crypto-gerelateerde opleidingscentrum in België. Van journalisten tot politici tot beginnende en gevorderde crypto investeerders – velen weten sinds enkele jaren hun weg naar Digital Currency Academy te vinden.”

“Wij onderscheiden ons door eerlijke en transparante kennis mee te geven over cryptocurrency. Wat is het, wat is het niet? Oftewel geen loze beloftes over snel rijk worden. Nee, wij leren mensen om zelf te kunnen investeren in cryptomunten en behoeden hen voor veelgemaakte fouten. Zodat men uiteindelijk dankzij hun kennis over cryptocurrency zelfstandig te werk kan gaan en daarvan – ook op financieel gebied – beter wordt.”

Hoe draagt Digital Currency Academy bij aan de Belgische cryptomarkt?

Digital Currency Academy draagt bij aan de Belgische cryptomarkt door de hoogste kwaliteits-cursus aan te bieden. Dit is bijvoorbeeld te danken aan de 1-op-1 begeleiding. Dat wil zeggen: Wij stemmen ons af op het tempo van de cursist, maar ook op de momenten dat diegene tijd / vrij heeft. Sommige cursisten hebben late shifts, anderen hebben liever les in het weekend of overdag… Dit kan allemaal bij ons.”

“Daarnaast komen wij bij mensen thuis als zij dat willen om te helpen met installeren. En uiteraard hebben wij een online gedeelte, ook 1-op-1, waarbij onze cursisten in gesprek kunnen met onze docenten. Een mooi pluspunt is dat zodoende alle vragen direct beantwoord kunnen worden, wat bij videocursussen over crypto niet mogelijk is.”

“Aansluitend daarop heeft Digital Currency Academy een heel warme en open community. Iedereen is bereid om elkaar te helpen. Om dit te faciliteren organiseren wij veel evenementen zoals het maandelijkse ‘Crypto Café' in Gent en hebben wij een actieve online Discord-community.”

Wat is jouw kijk op de huidige cryptomarkt in België?

“Zo'n hechte community creëren is naar mijn idee ook belangrijk om te doen gezien de huidige stand van de cryptomarkt in België. In België zijn wij namelijk vrij sceptisch ten opzichte van nieuwe dingen en technologieën. Ook op het gebied van cryptocurrency zijn wij niet zo open minded.”

“Ook is er de onzekerheid op fiscaal vlak waardoor Belgen niet graag praten over zaken zoals crypto. Daarin adviseren wij onze cursisten ook, oftewel hoe zij hoge belastingen vanwege cryptocurrency kunnen vermijden. De fiscale wetgeving in België is namelijk erg onduidelijk. Niet perse dat het veel belast wordt, maar er zijn heel veel regeltjes die het er voor mensen niet makkelijker op maken.”

“Daarnaast is het zo dat in de Belgische media crypto vaak wordt omschreven als een ‘casino'. Terwijl er over blockchain-innovatie of de volgende evolutie van het internet niets gezegd wordt. De focus wordt voornamelijk gelegd op mensen die geld verdiend – of juist verloren – hebben. Dat vind ik jammer, want zo wordt er niet het juiste beeld geschetst van de potentie van blockchain en cryptocurrency.”

Wat wordt de rol van crypto in de toekomst, denk je?

“De rol van crypto in de toekomst is voor mij heel duidelijk: Ik geloof in de 'tokenization'. Oftewel, ik geloof dat er voor alles in de toekomst een token of een coin zal bestaan. Daarmee bedoel ik voor de duidelijkheid alles van (financiële) waarde.”

“Dat klinkt misschien gek, maar als er in het jaar 2000 iemand tegen mij had gezegd: Brecht, in de toekomst bestaan er apps waarmee je toegang tot vrijwel alle informatie en diensten hebt. Waarmee je een huis kunt kopen, een pizza kunt bestellen, kunt chatten met elkaar… Dan had ik die persoon volledig voor gek verklaard.”

“Maar de realiteit is dat we tegenwoordig voor alles een app hebben. Ik wil diezelfde fout niet nogmaals maken en geloof dat we binnen 10 jaar voor alles een coin of token hebben. En dat het ook de normaalste zaak van de wereld zal zijn, zoals we nu apps de normaalste zaak van de wereld vinden.”

“Mensen onderschatten vaak de impact van revolutionaire technologie op de lange termijn. En crypto zal op de lange termijn een gigantische impact hebben. Niet alleen op het betalingsverkeer, maar ook op de manier hoe wij investeren, digitale waarde bewaren, enzovoort.”

Binnenkort wordt jouw boek ‘Investeren in crypto’ uitgebracht, kun je daar meer over vertellen?

“Dit jaar wordt inderdaad mijn boek ‘Investeren in crypto' uitgebracht. Dit boek heb ik niet geschreven om geld te verdienen, maar vooral om mijn persoonlijke missie omtrent crypto naar buiten te brengen. Namelijk mensen helpen om objectieve informatie te geven rondom cryptomunten. Om zo de mensen die geïnteresseerd zijn in cryptocurrency te helpen investeren zonder dat er ongelukken gebeuren.”

“Het is nooit mijn doel geweest om mensen te overtuigen om te investeren in crypto. Als je daar geen intereresse in hebt, dan is dat jouw goedrecht en ik ben niet de persoon om iemand daarvan te overtuigen. Maar ik ga wel het volledige verhaal over crypto schetsen van A tot en met Z: Waarom het bestaat, wat het is, hoe je het kunt kopen en bewaren, waarom je het zou moeten kopen, en wat het beste koopmoment is.”

Welke valkuilen op het gebied van crypto kun je benoemen?

“Om te beginnen is ‘eenzaamheid in crypto' een valkuil. Daarmee bedoel ik dat het in de meeste gevallen niet verstandig is om zelf, zonder een duidelijk plan en de juiste kennis, zomaar iets met crypto te gaan doen. Kennisdeling is juist erg belangrijk om mogelijke valkuilen te voorkomen en potentiële kansen te zien.”

“De tweede valkuil is geen geduld hebben. Veel mensen associëren cryptocurrency met snel geld verdienen en snel rijk worden. Echter, crypto moet je zien als elke andere beleggingsvorm. Denk bijvoorbeeld aan vastgoed: Als je een huis koopt, dan ga je ook niet enkele maanden daarna een vastgoedmakelaar bellen om te vragen of diegene jouw huis komt waarderen. Je doet zoiets pas na een aantal jaar.”

“Datzelfde geldt voor cryptomunten. Als je crypto's koopt, dan moet je naar mijn idee pas na een paar jaar kijken of ze gestegen of gedaald zijn in waarde. Niet al na een paar dagen, weken of maanden. De minimale beleggingshorizon voor crypto, naar mijn persoonlijke mening, is 4 jaar. Dit aangezien een cyclus ongeveer 4 jaar duurt.”

“En een leuk weetje: Er is nog nooit iemand in de geschiedenis van crypto geweest die Bitcoin heeft gekocht, dit 4 jaar heeft aangehouden, en die dan met verlies heeft verkocht. Anders gezegd, iedereen die langer dan 4 jaar Bitcoin heeft aangehouden, heeft winst.”

Een derde valkuil is dat mensen veel te veel altcoins kopen, terwijl die diversificatie niet zoveel zin heeft. Het heeft wel zin om verschillende cryptomunten te kopen als je gelooft in altcoins, maar het heeft geen zin om 50 verschillende cryptovaluta's in jouw portfolio te hebben. Ten eerste moet je ze allemaal opvolgen en dat kost heel veel tijd. En ten tweede diversificeren mensen omdat ze risico willen minimaliseren.”

“Echter, de prijzen van cryptomunten hangen heel sterk aan elkaar. Dus als Bitcoin stijgt, dan stijgen Ethereum en de rest van de cryptomunten ook. Dus heel veel altcoins kopen om te diversificeren heeft eigenlijk geen zin vanwege de hoge correlatie tussen de cryptoprijzen.”

“Een laatste valkuil is dat veel mensen zich focussen op ‘hype' in plaats van 'trend'. Hype is bijvoorbeeld Dogecoin, meme coins, Shiba Inu, enzovoort. Ze horen bijvoorbeeld Elon Must over Dogecoin praten, doen niet zelf onderzoek en kopen die gewoonweg in de hoop om snel rijk te worden. Dat is naar mijn idee een hele grote fout, want heel veel mensen verliezen daar hun geld mee.”

Welke tip – of tips – wil je beginnende crypto investeerders meegeven?

“Stap natuurlijk niet in de valkuilen die ik zojuist beschreven heb. Daarnaast is de beste investering een investering in jezelf. Dat is een erg belangrijke tip. Dat hoeft niet perse via onze cursus, maar zorg ervoor dat je investeert in het opdoen van kennis over cryptocurrency en blockchain.”

“Door jouw crypto kennis te verruimen, zul je daar op termijn de vruchten van plukken. Zeker na een aantal jaar dankzij knowledge compounding. Oftewel, kennis bouwt op elkaar tot je plots na een aantal jaar heel veel weet over crypto en dat dan kunt gebruiken in jouw investeringsstrategie.”

“Een andere tip is dat je enkel geld investeert dat je kunt missen voor een lange tijd. Dat is vooral belangrijk vanwege de beleggingshorizon van 4 jaar waar ik het zojuist over had. Investeer dus alleen met geld dat je minimaal voor 4 jaar kunt missen. Want anders, mocht je ineens geld nodig hebben, verkoop je jouw crypto's op bijvoorbeeld een moment wat niet gunstig is.”


Wij bedanken Brecht voor zijn tijd en het delen van zijn inzichten.

Heb je interesse in het boek ‘Investeren in crypto' van Brecht Van Craen? Goed nieuws, want je kunt zijn boek alvast reserveren. Je krijgt zijn boek dan direct toegestuurd nadat deze uitgegeven is – handig!

🚀 Ik wil het boek reserveren »

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *