Blockchain

Wat is een crypto mining pool en hoe maak je er gebruik van?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » Wat is een crypto mining pool en hoe maak je er gebruik van?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 25 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Om ervoor te zorgen dat een blockchainnetwerk decentraal kan opereren, maakt deze gebruik van een consensus algoritme. Een voorbeeld hiervan is Proof of Work (PoW). Bij Proof of Work bieden miners hun rekenkracht aan binnen het netwerk om op deze manier transacties valideren. In ruil hiervoor ontvangen miners een beloning in de vorm van cryptocurrency.

Om hun kansen op deze beloning te verhogen kiezen veel miners er echter voor om te minen via een crypto mining pool. Maar wat is dat precies, zo’n crypto mining pool? Waarom kiezen veel miners om hier gebruik van te maken? En wat zijn precies de voor- en nadelen ervan? Dat, en meer, lees je in dit artikel over crypto mining pools.

Wat is crypto mining?

Om het decentraal en automatisch opereren van een blockchain mogelijk te maken, maakt deze gebruik van een consensus algoritme. Een consensus algoritme is een algoritme dat gebruikmaakt van de rekenkracht die aangeboden wordt door nodes om transacties te valideren. In ruil hiervoor ontvangen de nodes een beloning, in de vorm van cryptocurrency.

Er zijn een heleboel verschillende consensus algoritme. Eén daarvan, is Proof of Work (PoW). Proof of Work is een consensus algoritme waar miners, oftewel computers, hun computing power aan het netwerk aanbieden, zodat de transacties gevalideerd kunnen worden.

Voorbeelden van cryptocurrency’s die gebruikmaken van het Proof of Work consensus mechanisme zijn: Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC) en voorheen ook Ethereum (ETH). ETH is kortgeleden overgestapt naar het Proof of Stake (PoS) consensus algoritme, omdat dit minder stroom verbruikt en minder vervuilend is.

Bij een cryptocurrency die gebruikmaakt van het Proof of Work consensus algoritme kun je dus als miner, oftewel node, deelnemen aan het blockchainnetwerk. Je biedt je rekenkracht dan aan binnen het netwerk en in ruil hiervoor ontvang je cryptocurrency. Dit kan dus een mooie manier zijn om een passief inkomen te verdienen.

Wat is een crypto mining pool?

Er ontstaat hier echter een probleem, dat we tot nu toe nog niet benoemd hebben. Als je crypto mining vanaf de technische kant bekijkt, zit het iets anders in elkaar. Alle miners binnen het netwerk zijn eigenlijk bezig aan een wedstrijd om als eerste een rekensom op te lossen. Dit is namelijk hoe de transacties gevalideerd worden: door rekensommen op te lossen. De miner die daadwerkelijk de rekensom oplost, krijgt de reward. Deze reward is op dit moment is in het geval van Bitcoin op dit moment 6,25 BTC.

Solo versus samen minen

Er is dus maar 1 miner per keer die de rekensom oplost en op hiervoor een reward krijgt. Wanneer je als solo miner actief bent zou je op deze manier ineens heel veel kunnen verdienen. Echter, de kans is groter dat je helemaal niets gaat verdienen, omdat je waarschijnlijk niet snel de miner gaat zijn die de som als eerste gaat oplossen.

Gelukkig is hier een oplossing voor: crypto mining pools. Een crypto mining pool is simpelweg een pool van heel veel miners. Hele veel miners voegen dan hun rekenkracht bij elkaar om samen te werken aan de rekensom. Eigenlijk werkt het exact hetzelfde als bij een individuele miner. Echter, in dit geval delen alle miners de opbrengsten met elkaar. Dus, er is nog steeds maar 1 miner die daadwerkelijk de reward verdient, maar nu deelt deze de opbrengsten van de rest van de miners in de poel.

Het is natuurlijk zonde als je op deze manier achteraf toch degene blijkt te zijn die daadwerkelijk de rekensom oplost. Echter, door gebruik te maken van een crypto mining pool kun je opbrengsten bijna garanderen en hierdoor verlaag je je risico en zorg je voor stabiliteit en voorspelbaarheid. Toch lieer zelf crypto's minen? Lees dan ons artikel over het kopen van een eigen crypto miner.

Crypto mining pool Slush Pool

Er zijn een heleboel grote Bitcoin mining pools. Neem bijvoorbeeld de Slush Pool. Deze is goed voor ongeveer 5-8% van de totale miners binnen het Bitcoin netwerk. Dit betekent dan ook dat ze technisch gezien 5-8% kans hebben om de reward te verdienen met de pool. Per uur wordt er gemiddeld 6 keer een rekensom opgelost en dus 6,25 BTC uitgekeerd. Je komt dus uit op ongeveer 900 Bitcoin per dag die wordt uitgekeerd aan miners. Als je dit omrekent heeft de Slush Pool tussen de 45 en 72 BTC over de pool te verdelen per dag.

Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Het logo van de Slush Pool

Eén van de grootste crypto mining pools: de Slush Pool

Het deelnemen aan een crypto mining pool wanneer je cryptocurrency wil gaan minen, heeft zowel voordelen als nadelen. Laten we eens kijken naar het grootste voordeel en het grootste nadeel van het minen van crypto via een crypto mining pool.

Het grootste voordeel van het minen van crypto via een crypto mining pool is dat de rewards een stuk stabieler bent. Wanneer je deelneemt aan een crypto mining pool kun je er vrijwel zeker van zijn dat je een redelijk stabiel inkomen uit het minen van crypto gaat halen. De kans dat jouw mining pool namelijk met enige regelmaat de reward ‘wint’ is namelijk, afhankelijk van de grote van jouw pool, best wel groot.

Het grootste nadeel van het minen van crypto via een crypto mining pool is dat de rewards die je daadwerkelijk verdient een stuk lager zijn dan wanneer je als indivu minet. Echter, de kans dat je überhaupt een reward verdient is via een crypto mining pool zoveel keer groter dan wanneer je solo minet, dat vele miners dit toch als de beste optie zien.

Crypto mining pools in het kort

Om het mogelijk te maken dat een blockchain decentraal en automatisch kan draaien, maakt deze gebruik van een consensus algoritme. Een consensus algoritme is een mechanisme waarbij nodes hun rekenkracht aanbieden binnen het netwerk om op deze manier transacties te valideren.

Eén van deze consensus algoritmes is het Proof of Work (PoW) mechanisme. Hierbij bieden computers, ook wel miners genoemd, hun rekenkracht dus binnen het netwerk aan en in ruil hiervoor ontvangen de miners een reward in de vorm van cryptocurrency’s.

Als individu kun jij op deze manier deelnemen aan het netwerk en maak jij kans om rewards te verdienen. Je vergroot je kansen echter enorm door deel te nemen aan een crypto mining pool. Een crypto mining pool is een collectief van miners die samen proberen zoveel mogelijk rewards te verdienen en deze dan verdelen over het netwerk op basis van iedereen hun individuele bijdrage.

Een crypto mining pool is dus zeker een goede optie wanneer je cryptocurrency wil gaan minen. Je kansen om rewards te verdienen worden vele malen groter. De reward die je eventueel per keer zou verdienen, wordt echter wel kleiner. Toch kiezen vele miners ervoor wel van een crypto mining pool gebruik te maken. De keuze is aan jou. Succes!

Ook interessant om te lezen: De bekendste Web3 protocollen

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *