Overig

Het kopen van een crypto miner – Uitleg voor beginners

6 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Het kopen van een crypto miner – Uitleg voor beginners

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Er zijn twee manieren om aan Bitcoin te komen: kopen en minen. Vandaag gaan we kijken naar waar je op moet letten bij het kopen van een crypto miner. Verder krijg je antwoord op vragen als: Is mining nog rendabel? Welke verschillende types zijn er? Hoeveel kost de mining hardware? Tot slot wordt een stappenplan voor het aanschaffen van een crypto miner besproken, en komen de voor-en nadelen hiervan aan bod.

Wat is crypto minen?

crypto miner kopen

Uitleg over het minen van cryptocurrency

Crypto minen is het vergaren van cryptomunten door transacties te controleren/verifiëren op de blockchain. Vervolgens worden de transacties opgeslagen in een blok. Als het blok 1MB aan transacties bevat, is deze vol en wordt het blok toegevoegd aan de ketens van blokken (de blockchain).

Het blok toevoegen wordt gedaan door het vinden van de juiste cryptografische hash. De hash is een reeks van 64 letters en cijfers. Uiteindelijk vind je de correcte hash om cryptocurrency te verdienen.

Hoe meer computers (rekenkracht) meedoen aan het oplossen van een hash, hoe moeilijker het wordt om te minen. Dit wordt de ‘hash rate' genoemd. Daarnaast betekent een hogere hash rate een betere beveiliging van de blockchain. Maar het werkt ook de andere kant op. Als het deelnemersaantal daalt, dan daalt de moeilijkheidsgraad mee.

Hoe groter de rekenkracht van je computer(s) is, hoe meer kans om als eerste een blok op te lossen. De rekenkracht wordt uitgedrukt in het aantal hashes per seconde dat het apparaat kan uitvoeren, en wordt uitgedrukt in duizenden (KH/s), miljoenen (MH/s), miljarden (GH/s), biljoenen (TH/s) en biljarden (PH/s).

Je kunt alleen cryptocurrency minen die gebruik maken van Proof-of-Work (PoW), het mechanisme wat we hierboven hebben beschreven. Het is in België en Nederland legaal om crypto te minen, net als in de rest van Europa.

Wat zijn verschillen tussen veel verkochte crypto miners?

Er worden drie verschillende type cryptocurrency miners uitgelegd. De verschillen zijn onder andere de hardware, de software, de rekenkracht (hashpower), het energieverbruik en de prijs.

Wat is CPU mining?

CPU is het minen van cryptomunten met rekenkracht van processors. Hiervoor heb je alleen internet, software en een computer nodig. Deze techniek is inmiddels wat achterhaald vanwege de snellere alternatieven en de immense mining farms. Als je overweegt om een crypto miner te kopen, dan zijn de twee mogelijkheden hieronder naar alle waarschijnlijkheid interessanter.

Wat is GPU mining?

Bij GPU mining worden videokaarten (grafische kaarten) ingezet. De GPU neemt taken over van de processor (CPU). Dit is sneller dan CPU en biedt meer kansen op succes. Een grafische kaart haalt normaal 50 tot 125 MH/s. Bij een motherboard met meerdere aansluitingen kan je zelfs meerdere videokaarten koppelen om je rekenkracht en efficiency te vergroten.

Tip: Zorg dat je de hardware goed koelt. Dit kan resulteren in minder stroomverbruik, waardoor de efficiency van het minen wordt verhoogd. Houd er rekening mee dat na een bepaalde tijd je videokaart minder snel wordt. Dit resulteert in lagere crypto rewards.

In België en Nederland wordt nog aan GPU mining gedaan. Nadeel van deze werkwijze is het hoge stroomverbruik, wat ten koste gaat van je potentiële winst. Daarnaast wordt er nog een ander mining apparaat verkocht.

Wat is ASIC mining?

ASIC (application-specific integrated circuit) rigs zijn speciaal ontwikkeld om specifieke cryptocurrency’s te minen. Omdat deze hardware ontwikkeld is met een doel, is dit een veel efficiëntere manier dan het oudere CPU of GPU. Een ASIC rig haalt tientallen tot over de honderd TH/s.

Bitmain en Whatsminer zijn geschikte leveranciers van ASIC miners. Om je te helpen bij het kopen van een geschikte ASIC rig kun je kijken op https://www.asicminervalue.com/. Een nadeel van ASIC rigs is dat deze zijn ontwikkeld om een tot enkele cryptocurrency´s te minen met één specifiek algoritme. Waarbij je bij CPU en GPU meerdere opties hebt.

Hoeveel kost een crypto miner?

We gaan nu kijken hoeveel het kost om een crypto miner te kopen. We gaan daarbij inzoomen op de GPU en de ASIC miners.

Hoeveel kost het kopen van een GPU miner?

De hardware die nodig is voor het opzetten van een GPU mining rig, omvat videokaarten, een motherboard, CPU, geheugen (RAM), koelsysteem, internetverbinding en power supply (PSU). De minimale kosten voor een hele set-up zijn ongeveer €2000. Maar de kosten kunnen hoger uitvallen. Dit hangt mede af van hoeveel videokaarten je gebruikt. Een goede videokaart kost ongeveer €750 tot €2500. Grafische kaarten van Nvidia en AMD zijn doorgaans van goede kwaliteit.

Een gemiddeld motherboard heeft 4 aansluitingen, maar er zijn er ook met 20 aansluitingen. Hoe meer videokaarten je aansluit, hoe efficiënter het werkt. Om cryptocurrency’s decentraal te houden is er bij sommige cryptomunten uitgesloten dat je met meer rekenkracht ook meer macht hebt. Voor sommige altcoins kan het nog interessant zijn om met GPU te minen. BTC is rendabel met meer rekenkracht en (bijna) niet meer met CPU of GPU.

Hoeveel kost het kopen van een ASIC miner?

Iedere aanbieder hanteert andere prijzen. Het verschil tussen de kosten kunnen erg groot zijn. De prijs van een crypto miner hangt onder andere af van het aantal TH/s en verbruik (KW/h). Een goede ASIC rig kan wel 150 tot 250 TH/s halen. Voor een rig betaal je snel al minimaal €2500. Op de officiële Bitmain website kan je er een kopen voor het SHA-256 algoritme voor een bedrag tussen de €3000 en €7000. Voor de Bitmain Antminer L7 betaal je €14.000.

Stappenplan voor het kopen van een crypto miner.

Om jezelf voor te bereiden op het kopen van een crypto miner is hier een stappenplan. Deze bestaat uit een 3-tal stappen.

Stap 1: Bedenk welke cryptocurrency je wilt minen.

Voordat je een crypto miner koopt, denk je eerst na over welke cryptocurrency je wilt minen. Belangrijk hierbij is dat je kijkt naar het systeem dat deze cryptomunt gebruikt. Is het een PoS of PoW? Kijk daarnaast naar welk algoritme wordt gebruikt. Bij Bitcoin (BTC) wordt het SHA-256 algoritme gebruikt om hashes te creëren. Tot slot ga je na wat de hash rate van de cryptocurrency is. Maak je kans als individu om een blok te minen tussen al het geweld van de rekenkracht?

Stap 2: Welke miner is geschikt voor de uitgekozen cryptocurrency?

De tweede stap is het kiezen van geschikte hardware om te minen. Belangrijk hierbij is de kennis opgedaan bij stap 1. Hoeveel rekenkracht heb je nodig om het winstgevend te houden en welk algoritme er wordt gebruikt. Bij ACIC mining heeft elke cryptocurrency specifieke hard- en software nodig. Voorbeelden van software zijn de CGMiner en BFGMiner. Zorg dat je een geschikte crypto wallet hebt om de verdiende cryptocurrency op te slaan.

Eerder is al genoemd dat het SHA-256 algoritme wordt gebruikt om BTC te minen. Dit geldt ook voor de forks van Bitcoin. Als je hardware wilt kopen die geschikt is voor het SHA-256 algoritme, dan zijn de Bitmain Antminer S19j Pro en de MicroBT Whatsminer M30s++ opties. Verder is Scrypt het algoritme dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Litecoin (LTC) en Dogecoin (DOGE). Een geschikt apparaat die je kan kopen voor deze cryptocurrency’s is de Bitmain Antminer L7.

Doe je eigen onderzoek welke hardware binnen je budget past en efficiënt te werk gaat. Let erop dat er steeds nieuwe crypto miners op de markt komen die normaal gesproken sneller zijn dan de al uitgebrachte apparaten.

Stap 3: Is het minen van cryptocurrency rendabel?

De ROI van het kopen van een crypto miner wordt bepaald door de stroomkosten van het apparaat en de aanschafwaarde van hardware en de opbrengst per dag. Zorg dat je ook rekening houdt met de prijsfluctuaties. Een nu geminde cryptocurrency kan nog ontzettend veel stijgen of aan waarde verliezen de komende jaren.

Zoek uit of het kopen van een crypto miner rendabel is. Om je te helpen zijn er een aantal websites zoals: Whattomine.com en Nicehash.com. Geef aan welke hardware je gebruikt en je energiekosten per kilowattuur. Het minen van Bitcoin is als klein individu lastig.

Een andere mogelijkheid kan zijn om je bij een mining pool aan te sluiten en een ander alternatief is cloud mining. Hierbij betaal je iemand om te gaan minen. De winst wordt vervolgens overgemaakt naar jouw wallet. Een andere vorm van is dat je hardware stuurt naar een miningfarm. De opbrengsten worden verdeeld op basis van de rekenkracht die elk persoon inlegt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een crypto miner kopen?

Een nadeel kan het (hoge) stroomverbruik zijn. Wanneer de verbruikte stroom niet duurzaam is opgewekt, dan kan dit schadelijk zijn voor het milieu. Pas goed op waar je crypto miners koopt, want er zijn veel oplichters actief. Dit komt onder andere voor in de vorm van copy cats die websites vervalsen. Daarnaast kan het hele proces en alle termen behoorlijk overweldigend zijn. Een technische achtergrond is dus gewenst.

Het voordeel van een miner kopen is dat je winst kan maken, maar door de onvoorspelbaarheid van cryptocurrency’s weet je niet wat de prijs gaat doen. Je hebt tenslotte geen glazen bol waarmee je in de toekomst kunt kijken.

Conclusie omtrent cryptocurrency mining

Belangrijk bij het kopen van een crypto miner is dat je goede research doet. Het eerder genoemde stappenplan helpt hierbij. Zoek uit welke cryptomunt, type hardware en software je wilt gebruiken. Bepaal vervolgens of het rendabel is om het apparaat te kopen. Naast het kopen van een miner zijn er ook nog andere mogelijkheden zoals een mining pool of hardware sturen naar een derde partij. Populaire hardware die wordt gekocht in België en Nederland zijn GPU miners en ASIC´s.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

3 artikelen

Over de auteur
Mijn kennis op het gebied van crypto, blockchain en Web3 deel ik met jou via de kennisartikelen die ik op Crypto.be plaats.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *