Cryptonieuws

Recap: De 5 best presterende cryptocurrencies in 2022

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Recap: De 5 best presterende cryptocurrencies in 2022

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Cryptonieuws 27 december 2022: Het afgelopen jaar was er één met ups en downs voor cryptocurrencies. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en de meeste andere coins bereikten eerder dit jaar recordhoogtes, waarna een harde instorting volgde.

Nieuws best presterende crypto's in 2022

Nieuwsoverzicht best presterende crypto's in 2022

In dit nieuwsbericht kijken we terug naar de best presterende cryptocurrencies uit de top 100 coins op CoinMarketCap. Hierbij kijken we naar het verschil tussen het laagste en het hoogste punt tot aan 27 december 2022.

De harde crypto-instorting is overigens ook terug te zien in de Cryptoindex.com 100 (CIX100), een index die 100 best presterende cryptocurrencies volgt. Deze index is vergeleken met een jaar geleden gedaald met 68%, wat aangeeft dat de meeste crypto's hebben ondergepresteerd in 2022.

In de lijst hieronder vind je geen stablecoins en coins die de waarde van goud of andere mainstream assets volgen.

Top vijf crypto in 2022

Terugblikkend op het afgelopen jaar, kunnen we vaststellen dat de top 5 crypto's in 2022 bestaat uit: GMX, TWT, LEO, OKB en TON. Laten we onderstaand een korte toelichting op elk van deze cryptomunten geven.

1. GMX (GMX)

 • Winst/verlies: 111%
 • Sector: Decentralized Exchange (DEX)
 • Marktkapitalisatie: $380 miljoen

GMX fungeert als een utility en governance token binnen het ecosysteem van de GMX gedecentraliseerde beurs (DEX) en is de best presterende cryptocurrency onder de top 100 munten (exclusief stablecoins).

De prijsstijging van GMX kwam vooral voort uit de ineenstorting van FTX, een gecentraliseerde beurs, en de notering ervan op populaire handelsplatforms – waaronder Binance en Huobi Global – in 2022. Bovendien steeg de token eind november op indrukwekkende wijze nadat zijn platform zijn grootste DEX-rivaal, Uniwap, kortstondig overtrof in dagelijkse handelskosten.

2. Trust Wallet Token (TWT)

 • Winst/verlies: 92%
 • Sector: Betalingsplatform
 • Marktkapitalisatie $570 miljoen

Trust Wallet Token (TWT) dient als een utility en een governance token binnen het Trust Wallet ecosysteem. De token bewoog lager in tandem met de rest van de cryptomarkt, maar net als GMX nam het opwaartse momentum toe te midden van de ineenstorting van de FTX-beurs in november.

De ineenstorting van FTX heeft het wantrouwen in gecentraliseerde beurzen versterkt, wat beleggers ertoe kan hebben aangezet hun fondsen te verplaatsen naar self-custody wallets zoals Trust Wallet. De speculatie kan een belangrijke rol hebben gespeeld bij de waardering van TWT.

3. Unus Sed Leo (LEO)

 • Winst/verlies: -3,5%
 • Sector: Centralized Exchange (CEX)
 • Marktkapitalisatie: $3,45 miljard

Unus Sed Leo (LEO) is afkomstig uit het iFinex-ecosysteem. De token leed verliezen in 2022, maar met -3,5% waren ze weinig in vergelijking met de meeste topmunten, waaronder Bitcoin.

Een van de redenen waarom LEO beter presteerde dan de meeste toppers zou de toezegging van iFinex kunnen zijn. Het bedrijf verklaarde namelijk ten tijde van de private verkoop van LEO in 2018 dat het 27% van zijn inkomsten zou aanwenden om de tokens terug te kopen totdat de volledige voorraad van 985,24 miljoen eenheden uit omloop was genomen.

iFinex zei ook dat het de fondsen die het verloor tijdens de Bitfinex-hack (Bitfinex is de voorloper van iFinex) van augustus 2016 zou gebruiken om LEO-tokens te kopen. Dat verklaart waarom LEO aan het begin van het jaar met meer dan 100% steeg, aangezien de uptrend kwam nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie 94.000 BTC van Bitfinex-hackers had teruggevorderd.

De rally bracht LEO's prijs naar een YTD high van $8,15 in februari. Sindsdien is de token echter met 55% gedaald, hoewel het nog steeds een van de best presterende tokens in 2022 is.

4. OKB (OKB)

 • Winst/verlies: -19%
 • Sector: Centralized Exchange (CEX)
 • Marktkapitalisatie: $1,4 miljard

OKB is de native token van de OKX exchange. Het biedt gebruikers kortingen op handelskosten, toegang tot OKX's initial exchange offering (IEO) platform, en stemrecht voor tokens die op de beurs worden genoteerd.

OKB evolueerde synchroon met de bredere cryptomarkt in 2022, inclusief het herstel met 150% na het dieptepunt rond $9,50 in juni. Het bullish herstel van de token vond plaats ondanks de afwezigheid van een belangrijke marktbewegende gebeurtenis, wat suggereert dat het vooral speculatief was.

Over het geheel genomen hielp het volatiele herstel van OKB zijn YTD-verliezen te beperken in vergelijking met de meeste topmunten.

5. The Open Network (TON)

 • Winst/verlies: -34%
 • Sector: Smart contracts
 • Marktkapitalisatie: $3,5 miljard

Het Open Network is een layer-1 blockchain-ecosysteem ontwikkeld door de Telegram-oprichters Nikolai Durov en Pavel Durov. De bijbehorende token, TON, vertoonde een neerwaartse trend in lijn met andere topcrypto-activa gedurende het grootste deel van 2022, maar herstelde indrukwekkend voor de afsluiting van het jaar.

De herstelperiode van TON viel samen met achtereenvolgend optimistisch nieuws. Zo kondigde Telegram in oktober aan dat het het Open Network zou inzetten om gebruikersnamen te veilen. Evenzo bouwde het Open Network de daaropvolgende maand een bot waarmee Telegram-gebruikers cryptocurrencies in-app kunnen verhandelen.

Desondanks slaagde TON er niet in al zijn verliezen goed te maken en staat het nog steeds 33,5% YTD lager op $2,36.

Top 5 crypto's in 2022 conclusie

In dit nieuwsartikel hebben wij stilgestaan bij de top 5 crypto's in het afgelopen jaar. Daarbij hebben we gekeken naar de cryptocurrencies GMX, TWT, LEO, OKB en TON. Er zijn verschillende redenen waarom deze crypto's tot de top 5 behoren. De één heeft bijvoorbeeld geresulteerd in een hoge winst, de ander brengt veel positieve veranderingen teweeg binnen de cryptomarkt.

Ook 2023 resulteert qua crypto in de nodige verwachtingen. Gaan de crypto's in dit nieuwsbericht ook in 2023 mooie resultaten neerzetten, of wordt het volgend jaar een andere top 5? De tijd zal het leren!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

11 artikelen

Over de auteur
Wekelijks voorzie ik jou van actueel crypto nieuws. Daarvoor volg ik nauwlettend de laatste trends en ontwikkelingen binnen de Belgische, Nederlandse en internationale cryptomarkt.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Michaël van de Poppe legt uit waarom altcoins crashen

1 minuten leestijd
De cryptocurrency markten staan bekend om hun hoge volatiliteit, maar de recente dalingen hebben zelfs ervaren beleggers verrast. Michaël van de Poppe,…
Cryptonieuws

Ripple en Nationale Bank van Georgië kondigen samenwerking aan

2 minuten leestijd
Al lange tijd staat El Salvador bekend als hét land qua crypto. Dit land heeft Bitcoin jaren geleden namelijk al als officieel…
Cryptonieuws

Is de liefde voor crypto van Donald Trump echt of een verkiezingstruc?

2 minuten leestijd
Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, heeft onlangs geprobeerd om crypto-enthousiastelingen voor zich te winnen tijdens zijn verkiezingscampagne. Tijdens een rally in Washington…