Cryptonieuws

Cryptonieuws: Sam Bankman-Fried pleit onschuldig in FTX zaak

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptonieuws » Cryptonieuws: Sam Bankman-Fried pleit onschuldig in FTX zaak

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Cryptonieuws update 4 januari 2023: FTX was een de tweede grootste crypto exchange op de markt, maar in november 2022 ging het bedrijf plots failliet. Wat gebeurde er?

In het kort: een hele hoop. Er werden aanklachten ingediend tegen Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX, en er werd vermoedelijk ongeveer $477 miljoen gestolen in een hack. Bankman-Fried ontkent de aanklachten en riskeert een gevangenisstraf van 115 jaar als hij schuldig wordt bevonden.

Wat betekent dit voor de toekomst van FTX en de hele crypto industrie? En wat betekent dit voor Sam Bankman-Fried? Dat, en meer, lees je in dit artikel over Sam Bankman-Fried die onschuldig pleit in de zaak FTX.

De zaak om FTX: wat is er aan de hand?

Cryptonieuws 4 januari 2023 Sam Bankman-Fried pleit onschuldig

Cryptonieuws over rechtszaak FTX

FTX, ooit een van de grootste crypto exchanges op de markt, ging in november 2022 failliet. Maar wat is er precies aan de hand?

Het begon met een rapport van CoinDesk dat onthulde dat Alameda Research, een bedrijf ook gerund door Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX, een positie had van $5 miljard in FTT, de native token van FTX. Dit maakte mensen bezorgd over hoeveel geld Bankman-Fried's bedrijven daadwerkelijk hadden.

Binance, de allergrootste crypto exchange ter wereld, verkocht vervolgens al zijn FTT. Dit zorgde voor een liquiditeitscrisis bij FTX. Bankman-Fried probeerde dit op te lossen door extra geld te zoeken, maar Binance trok zich op de volgende dag terug uit een akkoord om FTX te kopen.

FTX diende vervolgens een verzoek tot faillissementsbescherming in en er werd vermoedelijk ongeveer $477 miljoen gestolen in een hack. De toekomst van FTX als exchange staat nu flink ter discussie en de gevolgen voor de hele industrie zullen ook enige tijd duren om zich te ontvouwen.

Sam Bankman-Fried pleitte onschuldig op aanklachten van fraude met beleggers en het leeghalen van funds van klanten op zijn crypto exchange. Hij riskeert een gevangenisstraf van 115 jaar als hij schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten.

Sam Bankman-Fried pleit onschuldig in zaak FTX

Op dinsdag 3 januari 2023 heeft de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, onschuldig gepleit op de federale rechtbank in Manhattan op aanklachten dat hij beleggers bedrogen heeft en het geld van zijn klanten op zijn crypto exchange leegroofde, terwijl een rechter een tijdelijke rechtszaak vaststelde voor januari.

Bankman-Fried, tevens de ex-CEO van FTX, wordt ervan beschuldigd om op illegale wijze enorme bedragen klantengeld van FTX te hebben verplaatst om luxueuze vastgoedaankopen te doen, geld aan politici te doneren voor hun campagnes, en risico’s te nemen met het geld van klanten bij Alameda Research, zijn crypto hedge fund trading firm.

Bankman-Fried's advocaat, Mark Cohen, kondigde de aanhouding van zijn cliënt aan en zei: “Hij pleit onschuldig op alle aanklachten”. Daarna stelde rechter Lewis A. Kaplan een tijdelijke rechtszaak vast op 2 januari, met de kanttekening dat hij deze wellicht een of twee dagen naar voren of naar achteren kan verplaatsen.

Met een rugzak om liep Bankman-Fried door een menigte camera's toen hij het gerechtsgebouw op een regenachtige dag binnenliep voor zijn eerste verschijning voor Kaplan. Na het aanhouden tijdens de aanhouding besprak Kaplan met advocaten een planning om naar een rechtszaak toe te werken.

Kaplan besloot dat verzoeken van de verdediging en antwoorden daarop van aanklagers in april zouden moeten zijn en dat er op 18 mei een argument over de verzoeken zou plaatsvinden.

Voorafgaand aan zijn verschijning stuurden zijn advocaten een brief aan de rechter, waarin ze zeiden dat Bankman-Fried's ouders in de afgelopen weken het doelwit zijn geworden van “intense media-aandacht, belaging en dreigementen, waaronder communicatie waarin wordt uitgedrukt dat ze fysiek letsel zouden moeten lijden”.

Als gevolg hiervan verzochten de advocaten dat de namen op rechtsdocumenten voor de twee personen die in de rij stonden om Bankman-Fried's $ 250 miljoen persoonlijk borgtocht te tekenen, geblurd zouden worden. Bankman-Fried werd ongeveer twee weken geleden vrijgelaten onder elektronische surveillance op voorwaarde dat hij in afwachting van de rechtszaak bij zijn ouders thuis in Palo Alto, Californië, zou verblijven.

In het kort samengevat: Sam Bankman-Fried pleit onschuldig

FTX was een cryptocurrency-exchange die in november 2022 failliet ging. Wat ging er precies mis? Het begon met een rapport dat onthulde dat Alameda Research, een bedrijf gerund door Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX, een enorm bedrag had geïnvesteerd in FTT, de native token van FTX.

Dit maakte mensen bezorgd over hoeveel geld Bankman-Fried's bedrijven daadwerkelijk hadden. Binance, de grootste crypto-exchange ter wereld, besloot daarom om al zijn FTT te verkopen. Dit leidde tot een liquiditeitscrisis bij FTX.

Bankman-Fried probeerde dit op te lossen door extra geld te zoeken, maar Binance trok zich op de volgende dag terug uit een akkoord om FTX te kopen. FTX diende vervolgens een verzoek tot faillissementsbescherming in en er werd vermoedelijk ongeveer $477 miljoen gestolen in een hack.

Bankman-Fried pleitte dinsdag 3 januari 2023 onschuldig op aanklachten van fraude met beleggers en het leeghalen van klantendeposito's op zijn cryptocurrency-handelsplatform. Hij riskeert een gevangenisstraf van 115 jaar als hij schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten.

Nu is de toekomst van FTX als exchange onzeker en de gevolgen voor de hele industrie zullen ook nog enige tijd duren om zich te ontvouwen. Wij houden het in elk geval allemaal nauw in de gaten en zullen je hier dan ook altijd over op de hoogte houden!

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptonieuws

Het Alameda Research van SBF klaagt Grayscale aan

2 minuten leestijd
FTX zusterbedrijf Alameda Research heeft een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale Investments wegens het in rekening brengen van onredelijke beheerskosten en het toestaan…
Cryptonieuws

Uitspraak in Ripple rechtszaak zou vanavond al kunnen komen

1 minuten leestijd
Een Amerikaanse districtsrechter heeft een uitspraak gedaan over het expert-getuigenis in de XRP rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC. Hoewel de…
Cryptonieuws

SEC start onderzoek naar crypto exchange Kraken

2 minuten leestijd
De cryptomarkt wordt steeds serieuzer genomen door serieuze instanties en dat wordt bijvoorbeeld duidelijk door het recente nieuws dat de Amerikaanse Securities…