Voor het internet in haar huidige vorm geldt dat ernaar wordt verwezen als zijnde web2.0. Op moment van schrijven is de evolutie echter al ingezet richting Web3.0. Bij deze ontwikkeling horen uiteraard ook enkele nieuwe projecten. Het gaat hierbij dan onder meer om het zogenaamde Livepeer. Dit is een crypto project welke de focus legt op streaming in Web3.0. Het mag hierbij op moment van schrijven dan wel gaan om een uiterst toekomst gericht project, toch is het zeker nu reeds de moeite waard om deze even van naderbij te gaan bekijken. De informatie op deze pagina laat je er alvast op uitgebreide schaal mee kennis maken.
Inhoudsopgave
Meer dan 150 miljoen minuten aan video's
Voor de oprichting van het Livepeer project moeten we eigenlijk reeds enkele jaren teruggaan in de tijd. Het project ontstond namelijk in het jaar 2017. Sinds die tijd is ze erin geslaagd om reeds meer dan zomaar even 150 miljoen minuten aan video's te verwerken. Het project heeft er een belangrijk streven van gemaakt om niet alleen een veilige, maar tevens ook een betaalbare video-ervaring te creëren binnen de wereld van Web3.0. In samenwerking met op moment van schrijven echt duizenden nodes en vele ambitieuze video app ontwikkelaars is het zo dat er wordt gebouwd aan een zeer beloftevol project met toekomstvisie.
De kracht van open source software
De kracht waar open source software over beschikt is uiteraard niet onbekend, in tegendeel. Wanneer deze vervolgens wordt gecombineerd met onderbenutte bronnen zoals bijvoorbeeld compute en bandbreedte evenals crypto economische prikkels voor bootstrapping en deelname is het mogelijk om een infrastructuur te realiseren welke videostreamingtoepassingen kan aandrijven. Bovendien kan dit niet alleen gebeuren op een oneindige schaal, daarnaast is er ook nog eens sprake van een uitermate efficiënte prijs. Stuk voor stuk interessante voordelen waar veel mensen en partijen uiteraard de vruchten van kunnen plukken.
Hoe werkt Livepeer precies?
Livepeer is gebouwd op de blockchain van Ethereum. In principe fungeert ze als een netwerk dat een verbinding realiseert tussen mensen die op zoek zijn naar een videobewerking en leveranciers die deze aanbieden. Voor de native token van het project, de zogenaamde LPT-token geldt dat ze wordt gebruikt om netwerkdeelnemers te stimuleren om dit videotranscoderingsproces niet alleen betrouwbaar, maar bovendien ook veilig en natuurlijk tevens betaalbaar te houden. Dit vooral in vergelijking met de verschillende gecentraliseerde oplossingen waar vandaag de dag sprake van is. Binnen het Livepeer-project wordt er gebruik gemaakt van twee belanghebbenden. Het gaat hierbij om:
- De orchestrators;
- De delegators;
Voor de orchestrators geldt dat iedereen die in het bezit is van videomining apparatuur diens LPT kan gebruiken om videobewerkingen uit te laten voeren op het netwerk van Livepeer. In ruil voor het verlenen van deze dienst krijgen zij een bepaalde vergoeding uitgekeerd onder de vorm van LPT en ETH. Voor deze deelnemers aan het netwerk geldt dat ze orchestrators worden genoemd.
Delegators
Naast de orchestrators zijn er ook nog de delegators. Voor partijen die geen toegang hebben tot videomining tools of over de nodige ervaring beschikken op het gebied van videobewerking geldt dat ze toch nog deel kunnen nemen aan het netwerk. Dit gebeurt dan door de LPT-tokens te delegeren of toe te wijzen aan een zogenaamde node operator. Voor deze laatste geldt dat hij of zij dan uiteraard wel over de juiste tools evenals expertise beschikt om de video te kunnen verwerken door middel van de Livepeer Explorer.
Hoe interessant is Livepeer?
Het is reeds meermaals benadrukt dat Web3.0 wordt bestempeld als de toekomst. Het is mede omwille van deze reden dat zoveel partijen over heel wat interesse beschikken in projecten als Livepeer. Het team achter dit project weet dan ook volop in te spelen op Web3.0. Ze kiest bijgevolg dan ook met een duidelijke toekomstvisie. In een wereld waarvan bekend is dat ze steeds digitaler wordt spreekt het voor zich dat ook streaming een steeds belangrijkere rol gaat spelen.
Omwille van deze reden zou het in de basis zeker interessant kunnen zijn om dit project te blijven volgen. Of dit finaal een goede investering zal blijken te zijn valt echter nog af te wachten. Het valt namelijk af te wachten of het team achter Livepeer de nodige financiële middelen bij elkaar zal kunnen blijven krijgen om het project verder uit te kunnen bouwen. Bovendien spreekt het voor zich dat inmiddels ook verschillende andere partijen op de loer liggen met een gelijkaardig project.
Ondanks het feit Livepeer dus in de basis zeker ook over een aanzienlijk potentieel beschikt zal de toekomst finaal moeten gaan uitwijzen of het zich in het concurrentiële landschap staande zal weten te houden of niet. In de basis lijkt het met dit project echter best wel goed te zitten.
Waar Livepeer kopen?
Livepeer kopen kan bij verschillende grote exchanges, zoals:
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.