Overig

Hoe veilig zijn crypto aanbieders in België en Nederland?

7 minuten leestijd
De veiligheid van crypto aanbieders in België en Nederland geanalyseerd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Hoe veilig zijn crypto aanbieders in België en Nederland?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

  • Bitvavo veiligheid analyse
  • Binance veiligheid beoordeling
  • LiteBit veiligheid ervaringen
  • Coinmerce veiligheid review

De veiligheid bij crypto exchanges is al een aantal keer hottopic geweest. Het is al een aantal keer flink misgegaan bij crypto exchanges zoals Mt. Gox en FTX. Sommige crypto aanbieders in Nederland en België brengen het er tot nu toe relatief goed af qua veiligheid (klop klop).

In dit artikel gaan we inzoomen op hoe deze crypto exchanges hun klanten en platformen beschermen. De veiligheid van de volgende cryptocurrency platformen die hun diensten aanbieden in België en Nederland wordt onder de loep genomen: Bitvavo, LiteBit, Binance en Coinmerce.

De veiligheid van Bitvavo

De Nederlandse cryptocurrency exchange Bitvavo heeft een goede reputatie op het gebied van veiligheid. De Bitvavo exchange is nog nooit gehackt, maar heeft in 2022 nog wel last gehad van een klein datalek. Persoonlijke gegevens van 8 personen waren tijdelijk zichtbaar voor gebruikers van Bitvavo. Echter, de tegoeden van de klanten zijn niet in gevaar gekomen. De oorzaak was een verkeerde configuratie van de cache-oplossing.

Wat zijn veiligheidsmaatregelen om de Bitvavo exchange te beschermen?

Veiligheid Bitvavo crypto exchange

Hoe veilig is de crypto exchange Bitvavo?

Bij Bitvavo ben je verzekerd tot €100.000. De cryptocurrency exchange noemt dit de Bitvavo-accountgarantie. Dit betekent dat je bezittingen worden vergoed na een hack van de crypto exchange. De verzekering tot €100.000 geldt bij een hack en niet als Bitvavo failliet gaat. Mocht het noodlot toch toeslaan voor de crypto exchange, dan staan de tegoeden van de klanten onder Stichting Bitvavo Payments. Hierdoor blijven de tegoeden van de klanten veilig.

Multi-signature wallets Bitvavo

Om een debacle als Mt. Gox te voorkomen maakt de crypto exchange Bitvavo gebruik van multi-signature wallets. Met multi-signature wallets zijn er meerdere handtekeningen nodig van verschillende directieleden om toegang te krijgen tot de inhoud van de cold wallets. De werknemers van Bitvavo zijn ook gescreend voor ze worden aangenomen en hebben een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Daarnaast worden de handelingen van de werknemers geanalyseerd door een monitoringstool om opvallende activiteiten op te sporen.

Cold wallets als extra beveiligingsmaatregel

Bitvavo bewaart een onbekend deel op hot wallets en het grootste deel op cold wallets. De cold wallets zijn op verschillende locaties opgeslagen door twee custody bedrijven. De cold wallets zijn tot €250 miljoen verzekerd. De back-ups van de Nederlandse exchange liggen beveiligd in kluizen van de strengste veiligheidscategorie (4+). Om de cloudinfrastructuur te beschermen maakt Bitvavo gebruik van ISO-gecertifieerde datacenters.

Crypto reserves van Bitvavo

Bitvavo gaat de reserves bekendmaken aan de hand van een ‘merkle tree’. Dit is een tool om reserves aan te tonen. Aan de hand van de merkle tree wordt zichtbaar welke reserves Bitvavo aanhoudt. De reden van het bekend maken van de reserves is om de klanten op het gemak te stellen dat hun (digitaal) geld veilig is bij Bitvavo. Een stukje betrouwbaarheid en transparantie vanuit deze cryptobeurs Bitvavo.

Penetratietesten ter verbetering van de veiligheid

Om de crypto exchange veilig te houden voert Bitvavo regelmatige penetratietesten uit. Dit zijn pogingen om de exchange te hacken om zo zwakke plekken te vinden en te versterken. Om het voor hackers zo moeilijk mogelijk te maken, wordt alle informatie beschermd door SSL-encryptie. Dit is een technologie die verzonden informatie verbergt, zodat hackers de data niet kunnen lezen.

Je account beveiligen bij Bitvavo

Een mogelijkheid om je account extra te beschermen bij Bitvavo is 2FA (tweestapsverificatie). De crypto exchange biedt de gebruikers extra veiligheid door het whitelisten van IP-adressen. Zo ontvang je een verificatie-email als er vanaf een onbekend apparaat wordt ingelogd.

Ook de e-mails van Bitvavo kan je laten kenmerken door een anti-phisingcode. Je kunt zelf een woord instellen die bij elke e-mail in het bericht staat om zo te herkennen dat de mail daadwerkelijk van Bitvavo afkomt.

Welke score krijgt de veiligheid van Bitvavo?

De cryptocurrency exchange Bitvavo krijgt een score van 5 uit 5 voor de veiligheid. De unieke Bitvavo-accountgarantie, de (komende) transparantie, het overgrote deel van de streng bewaarde reserves in cold wallets en het feit dat Bitvavo nog nooit gehackt is maakt dit een veilige crypto exchange.
🏆 Crypto kopen bij Bitvavo »

Maak gratis een Bitvavo account aan en koop veilig cryptocurrency.
🎁 Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!

De veiligheid van Binance

Dat Binance de grootste cryptocurrency exchange van de wereld is, is te danken aan het vertrouwen van de crypto investeerders in het bedrijf. Toch heeft zelfs Binance last gehad van hackers. Gestolen waren onder andere 2FA codes en API keys waarmee de hackers konden inloggen. In 2019 is er voor 40 miljoen euro aan BTC gestolen door het gebruik van phisingmails, virussen, API- aanvallen en meer. Een Application Programming Interface (API) maakt het mogelijk om twee verschillende systemen te laten communiceren. API´s zijn in veel gevallen een zwakke plek in de beveiliging.

Ook is de blockchain (BNB-chain) van de Binance Coin (BNB) gehackt in oktober 2022. De hacker heeft rond €80 miljoen weggesluisd. Het lukte de dieven om een native cross-chain bridge te hacken. Dit is de verbinding tussen twee verschillende blockchains. Een schakel (software) die het mogelijk maakt voor blockchains om cryptocurrency over te zetten. In dit geval was het zwakke punt in de beveiliging de BSC Token hub. Dit is een native cross-chain brug tussen de BNB Beacon Chain en BNB Smart Chain.

De brug is een doelwit die hackers steeds vaker gebruiken. Hierbij worden nieuw gemaakte cryptocurrency’s buitgemaakt en dus niet uit wallets. Na de hack van de BNB Bridge werd er nagedacht over het extra beveiligen van Binance. Verschillende ideeën zoals een white hat program kwamen naar voren. Hierbij worden ethische hackers ingezet om het crypto platform binnen te dringen. Maar ook het belonen van mensen die hackers opsporen.

Aangezien Binance een fonds reserveert ter waarde van ongeveer €1 biljoen, zijn de slachtoffers gecompenseerd. Dit wordt Secure Asset Fund for Users (SAFU) genoemd. Om je activa veilig te houden, bewaart Binance het grootste gedeelte in cold wallets.

Wat zijn veiligheidsmaatregelen om de Binance exchange te beschermen?

Om de veiligheid van de Binance exchange te verbeteren worden alle transacties op de exchange bijgehouden. De gegevens worden geanalyseerd op onregelmatigheden door een algoritme. Dit is real-time monitoring. Wanneer er onregelmatigheden worden gevonden, dan volgt er een bevriezing van het account van 24 tot 48 uur. Daarnaast stuurt Binance een veiligheidsemail als er verdachte activiteit op je account plaatsvindt.

Ook maakt Binance gebruik van protocollen waarbij meerdere handtekeningen nodig zijn van mensen om een transactie tussen twee wallets goed te keuren. De informatie die wordt verstuurd en opgeslagen, is beschermd met de zogeheten ‘SSL-technologie'.

Je account beveiligen bij Binance

2FA , de al eerder genoemde veiligheidsmails en het bevriezen van accounts beschermen je online cryptocurrency’s bij Binance. Daarnaast treft Binance de volgende veiligheidsmaatregelen: Whitelisten en het beperken van welk apparaat toegang krijgt tot je account (acces control).

Naast acces control is het beperken van je stortingsmogelijkheden ook een maatregel om je account extra te beschermen. Je kan instellen dat geldopnames alleen mogelijk zijn op jouw bankrekening.

Welke score krijgt Binance op het gebied van veiligheid?

Binance ontvangt een 4,5 uit 5 voor de veiligheid van de exchange vanwege het vertrouwen van de consument, de SAFU verzekering en de extra maatregelen bij opnames en gebruik van je account. Een klein minpunt en tegelijkertijd een leerpunt is de BNB-hack.
Crypto kopen bij Binance »

Maak kosteloos een Binance account aan.

De veiligheid van LiteBit

Is LiteBit veilig?

Toelichting op de veiligheid van LiteBit

LiteBit is een Nederlandse crypto broker en draait al even mee in de industrie en met een goede reputatie op het gebied van veiligheid. Toch heeft ook LiteBit last gehad van inbraken in de beveiliging.

Er was een datalek begin 2021. De cryptocurrency’s en tegoeden zijn nooit buitgemaakt of in gevaar geweest. Wel zijn er telefoonnummers, IBAN-nummers en emailadressen in de handen van iemand anders terecht gekomen. Vervolgens is er om losgeld in de vorm van 7 Bitcoin (BTC) gevraagd. LiteBit heeft dit niet betaald.

In 2017 is LiteBit twee keer gehackt en is er twee keer data gestolen. De gestolen data bevatte onder andere persoonsgegevens zoals bankrekeningnummers, emailadressen en telefoonnummers. Ook tijdens deze hack zijn de cryptocurrency’s veilig gebleven.

Wat zijn veiligheidsmaatregelen om het crypto platform van LiteBit te beschermen?

Net als de al eerder genoemde crypto exchanges beschermt LiteBit je account via IP-verificatie en SSL-encryptie. Verder worden persoonsgegevens zoveel mogelijk offline opgeslagen zodat ze veilig zijn voor hackers.

Je account beveiligen bij LiteBit

Beveilig je account bij LiteBit met 2FA. Daarnaast verzamelt en deelt de crypto broker informatie op zijn website over het bewust worden en herkennen van bepaalde vormen van oplichting. Ook handelaren van LiteBit zijn namelijk slachtoffer geweest van phishing e-mails, waarbij €20.000 is gestolen.

Welke score krijgt LiteBit op het gebied van veiligheid?

LiteBit krijgt een score van 4 uit 5 als het aankomt op veiligheid. De crypto broker heeft tot nu toe geen last gehad van hacks met extreem grote verliezen. Verder maakt LiteBit geen gebruik van een fonds of type verzekering.
Crypto kopen bij LiteBit »

Maak gratis een LiteBit account aan en koop veilig cryptovaluta's.

De veiligheid van Coinmerce

Coinmerce is een Nederlandse crypto broker. Deze crypto broker is nog nooit gehackt in het nog prille bestaan. Laten we eens nader inzoomen op de veiligheidsmaatregelen die Coinmerce treft.

Wat zijn veiligheidsmaatregelen om het crypto platform van Coinmerce te beschermen?

Coinmerce bewaart het grootste gedeelte van de cryptocurrency´s in cold wallets in samenwerking met Fireblocks. Om het crypto platform veilig te houden, gebruikt Coinmerce eveneens penetratietesten.

Je account beveiligen bij Coinmerce

Om je account veilig te houden geeft Coinmerce tips over het herkennen van de juiste website. Zoals het kijken naar het groene slotje in je zoekbalk van je browser. Als deze niet links in de balk staat voor de domeinnaam, dan kan dit een signaal zijn dat je op de verkeerde website bent.

Daarnaast probeert Coinmerce oplichting te voorkomen door te aan te geven dat werknemers nooit een wachtwoord opvragen, een investering aanraden, winst beloven of bellen. Tot slot wordt 2FA ingezet om je account extra te beveiligen.

Welke score krijgt Coinmerce op het gebied van veiligheid?

Coinmerce krijgt een score van 4 uit 5 op het gebied van veiligheid. De crypto broker krijgt geen volledige score, omdat Coinmerce geen fonds heeft op de klanten te beschermen. Verder valt er niks aan te merken op de veiligheid van het crypto platform.
Crypto kopen bij Coinmerce »

Maak gratis een Coinmerce account aan voor het kopen van crypto's.
🎁 Krijg €10 als welkomstbonus!

Conclusie omtrent veiligheid crypto aanbieders

Bitvavo, Coinmerce, LiteBit en Binance hebben zowel hun klanten als exchange goed beveiligd. Je crypto’s zijn in betrouwbare handen. Er worden verschillende technologieën ingezet om je account en het platform te beschermen.

Maatregelen om de crypto exchanges te beschermen zijn: SSL-technologie, anti-phisingcodes, apparaat verificatie, verzekeringen en meer. Maar vergeet niet dat de meest veilige manier van cryptocurrency bewaren, het opslaan in cold wallets is.

Zolang je crypto’s nog op een exchange staan, loop je altijd risico om gehackt te worden of door andere problemen van het platform je cryptocurrency´s te verliezen. ‘Not your keys, not your coins'.

Lees ook ons kennisartikel over het veilig aankopen van crypto's:

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

3 artikelen

Over de auteur
Mijn kennis op het gebied van crypto, blockchain en Web3 deel ik met jou via de kennisartikelen die ik op Crypto.be plaats.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *