Trading

Wat is market reflexivity en wat maakt ze zo belangrijk?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Wat is market reflexivity en wat maakt ze zo belangrijk?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Er zijn verschillende termen die zeer interessant kunnen zijn om je bewust van te zijn wanneer je aan crypto trading wenst te doen. Eén van deze termen is ‘market reflexivity'. Voor deze term geldt eigenlijk dat ze haar oorsprong heeft in de sociologie. Dit gezegd hebbende wordt ze ook bijzonder vaak toegepast binnen de economische wereld. Voor de definitie geldt dat ze nauw samenhangt met het prijsniveau evenals met het zogenaamde marktsentiment.

Wie zich gaat verdiepen in de reflexiviteitstheorie zal al snel stuiten op de naam van de George Soros. Hij is namelijk een zeer grote naam op dit gebied. In ieder geval, ben jij van plan om te gaan traden met cryptocurrencies? Dan zal je tot de conclusie komen dat je bewust zijn van de achterliggende theorie van marktflexibiliteit in de praktijk absoluut geen overbodige luxe is, integendeel. Gelukkig ontdek je er hieronder alles over!

Werkelijkheid versus perceptie van de werkelijkheid

Wat is market reflexivity?

Wat is market reflexivity nu precies?

Wanneer je de reflexiviteitstheorie gaat toepassen zal je tot de conclusie komen dat de beslissingen die zullen worden gemaakt bij het traden van cryptocurrencies niet langer zullen gebeuren op basis van de werkelijkheid. In plaats daarvan worden ze gebaseerd op basis van de perceptie van de werkelijkheid waar de trader over beschikt.

Met andere woorden, de realiteit wordt afgekaderd waarna er bepaalde beslissingen worden genomen en acties worden uitgevoerd. Uit deze acties vloeien percepties uit welke op hun beurt een bepaalde impact uitoefenen op de realiteit. Het spreekt voor zich dat de prijzen op de markt hierdoor danig komen te veranderen. Bijgevolg spreekt het voor zich dat ook de realiteit in de ogen van de beleggers daardoor wijzigt.

George Soros was van mening dat dit proces over een zelfversterkend karakter beschikt. Bovendien zou ze ook aan de basis liggen van de onevenwichtige prijzen waarvan steevast sprake is op de markt. De actuele situatie op moment van schrijven blijkt dit ook alleen maar te bevestigen.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de huizenmarkt. Een stijging van de huizenprijzen leidt namelijk automatisch ook tot een aanzienlijke toename op vlak van hypotheken waardoor vervolgens de prijzen nog verder in stijgende lijn gaan. Hierdoor wordt er stelselmatig gebouwd aan een zeepbel die in stand gehouden wordt tot ze klapt.

Een dergelijk fenomeen is niet alleen kenmerkend voor de traditionele huizen- en aandelenmarkt, maar tekent zich ook af op de cryptomarkt.

Market reflexivity op de cryptomarkt

Sinds het ontstaan van de cryptomarkt spreekt het voor zich dat er heel wat prijsevoluties zijn geweest. Deze prijsevoluties hebben eigenlijk reeds duidelijk gemaakt hoe market reflexivity er precies uitziet op de cryptomarkt. In het jaar 2020 en 2021 was er bijvoorbeeld sprake van een heuse bullmarkt voor crypto. De prijzen stegen tijdens deze periode naar hoogtes die eigenlijk significant hoger lagen dan normaal.

Ook tijdens deze periode was er sprake van een wisselende invloed en de daarbij behorende wisselende sentimenten. Toen Tesla-frontman Elon Musk bekend maakte dat Tesla Bitcoin niet langer als betaalmethode zou gaan accepteren veranderde het positieve sentiment nagenoeg meteen. Ook het nieuws dat vanuit China kwam met betrekking tot een ban op crypto mining deed de markt uiteraard geen goed.

Het positieve sentiment waarvan sprake was is duidelijk beïnvloed door twee grote veranderingen in de markt die plaats hebben gevonden. De paniek die daarop volgde zorgde ervoor dat heel wat mensen hun tokens in de uitverkoop zetten met als gevolg dat de prijzen nog meer onder druk kwamen te staan. Op moment van schrijven is Bitcoin onder de kaap van 20.000 euro gezakt.

Daarmee kunnen we ook afscheid nemen van de veronderstelling dat de crypto BTC nooit onder haar voorheen neergezette alltime high duikt. Dit maakt op een vrij eenvoudige manier duidelijk hoe wispelturig de markt kan zijn. Dat geldt in de praktijk niet in het minst voor een ongereguleerde markt die de cryptomarkt op moment van schrijven toch nog steeds is.

Gevaarlijk, maar van cruciaal belang voor crypto traders

Market reflexivity is een fenomeen dat zich aftekent op eender welke financiële markt. Dit geldt zowel voor de huizenmarkt als voor de aandelenbeurs als voor de cryptomarkt.

Allerhande invloeden zorgen ervoor dat er volatiliteit in de koersbewegingen tot stand komt. Dat kan in de praktijk afschrikken, maar anderzijds is die volatiliteit wel van cruciaal belang voor traders. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om koersverschillen te benutten om er rendement mee te kunnen realiseren.

Let wel, is er sprake van sterke onzekerheid in de markt en heb je het gevoel dat het momentum op elk moment kan shiften? Hou er dan zeker rekening mee dat dit het risico van je trade naar een gevoelig hoger niveau kan liften. Je voorzorgen nemen is dan ook van cruciaal belang.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

243 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *