Cryptomarkt

Kan de cryptomarkt een volwaardige investeringsmarkt worden?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Kan de cryptomarkt een volwaardige investeringsmarkt worden?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Heel veel mensen en bedrijven hebben veel geloof in de toekomst van de cryptomarkt. We kunnen op moment van schrijven echter niets anders dan te stellen dat deze markt nog een vrij aanzienlijke weg heeft af te leggen wil ze finaal worden bestempeld als een echt volwaardige investeringsmarkt.

Steeds vaker weerklinkt dan ook de vraag wat er nu precies benodigd is om van een dergelijke markt te kunnen spreken. Is dat ook een vraag die jij jezelf stelt en wil je daar dan ook graag een antwoord op krijgen? Lees dan zeker verder.

Wat zijn de fundamenten van een volwaardige investeringsmarkt?

Volwaardige investeringsmarkt crypto

Volwaardige investeringsmarkt in relatie tot crypto

Laat ons in eerste instantie kijken naar hetgeen nu precies de absolute fundamenten van een volwaardige investeringsmarkt zijn. Wanneer we dat gaan doen kunnen we vaststellen dat er een aantal zaken als een absolute vereiste kunnen worden bestempeld.

Het gaat hierbij concreet om:

  1. Transparante assets met een fundamentele waarde
  2. Toegang tot de markt voor institutionele partijen
  3. Regulering welke de nodige zekerheden biedt aan investeerders

Ondanks het feit dat de cryptomarkt op moment van schrijven reeds heel wat jaren bestaat, moet het gezegd dat ze eigenlijk nog in haar kinderschoenen staat. Door de jaren heen hebben de verschillende individuele projecten – net als de cryptomarkt in het algemeen – wel een aanzienlijke groei doorgemaakt, maar die groei is ook op verschillende vlakken enigszins gestagneerd.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de toenemende zorgen over het Proof of Work algoritme en de ban op crypto die werd uitgevaardigd in China. Er zullen in de praktijk toch echt meer zekerheden geboden moeten worden willen we daadwerkelijk kunnen spreken van een volwaardige investeringsmarkt in relatie tot crypto.

Is er sprake van een fundamentele waarde bij cryptocurrencies of niet?

Het eerste fundament van een volwaardige investeringsmarkt wordt gevormd door de assets die er deel van uitmaken. Dat spreekt voor zich. De traditionele aandelenbeurs zou bijvoorbeeld helemaal nergens staan zonder haar aandelen.

Eenzelfde vaststelling kan worden gedaan met betrekking tot de cryptomarkt. Neem Bitcoin en Ethereum weg en er zou van een echte markt al nauwelijks nog sprake zijn. Een cruciale vraag die daarbij in de praktijk wordt gesteld is of cryptovaluta’s over een fundamentele waarde beschikken. Bij aandelen wordt die waarde bepaald door de balans van een bedrijf, maar bij een cryptovaluta is er van een dergelijke balans uiteraard geen sprake.

Heel wat experts stellen dan ook dat er bij cryptocurrencies geen sprake is van een fundamentele waarde. Met andere woorden, de actuele waarde of koers wordt louter bepaald door het spel van vraag en aanbod. Dat maakt het natuurlijk lastig om een marktconforme prijs te bepalen.

Dit zelfs wanneer er een technische analyse op de coin wordt uitgevoerd. Aan de eis op het gebied van transparantie wordt door middel van het karakter van de blockchain wel tegemoet gekomen. Alleen zogenaamde ‘privacy coins' vormen wat dit betreft een uitzondering op de regel.

Investeringen in de cryptomarkt door institutionele partijen

Het gebied waar door de jaren heen de grootste stappen in zijn gezet, is de toegang die wordt verleend voor institutionele partijen aan de cryptomarkt. In eerste instantie viel er een behoorlijk technische kloof te overbruggen voor mensen die graag wilden investeren in een bepaalde cryptovaluta. Vandaag de dag is dat echter niet langer het geval.

Het is voor institutionele partijen dan ook op verschillende manieren mogelijk om bijvoorbeeld te investeren in Bitcoin via de beurs. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van zogenaamde futures ETF’s die reeds het levenslicht hebben gezien op de beurzen in Canada en de Verenigde Staten. Bovendien is er sprake van een zogenaamde Bitcoin ETN welke zelfs voor Belgische en Nederlandse traditionele investeerders beschikbaar is.

Naast bovenstaande is het natuurlijk eveneens zo dat er nog het verhaal van Coinbase is. Voor deze Amerikaanse cryptocurrency exchange geldt namelijk dat ze over een notering beschikt aan de Amerikaanse NASDAQ. Omwille van het karakter van de onderneming is het voor institutionele partijen ook op deze manier mogelijk om via de traditionele aandelenbeurs te beleggen in de cryptomarkt. Wat deze eis betreft lijkt het dus toch best vrij goed te zitten.

Regulering in relatie tot een volwaardige investeringsmarkt

Bovenstaande brengt ons bij het finale aandachtspunt van de cryptomarkt en dat is natuurlijk regulering. Om in aanmerking te komen als een volwaardige investeringsmarkt lijkt het er sterk naar uit te zien dat regulering een absolute vereiste is. Dit niet in het minst omdat het anders voor verschillende grote partijen in de wereld nagenoeg onmogelijk is om te gaan beleggen in deze opkomende markt.

Hoe die regulering er dan precies uit moet komen te zien is op moment van schrijven koffiedik kijken. Het lijkt er bovendien sterk naar uit te zien dat er wellicht geen sprake zal zijn van een consensus tussen de verschillende landen op deze planeet. Daarvoor is het verschil in benadering zelfs op moment van schrijven reeds veel te groot.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *