Trading

Fibonacci uitleg: Hoe gebruik je deze trading indicator?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Fibonacci uitleg: Hoe gebruik je deze trading indicator?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Fibonacci – Een rendement behalen uit de handel in cryptocurrency’s kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je hiervoor bijvoorbeeld fundamentele analyse gebruiken. In dit geval onderzoek je alles wat met een munt te maken heeft: wat doet de munt, wie zit er achter de munt en wat is het doel van de munt.

Ook kun je hiervoor gebruik maken van technische analyse. Dan kijk je naar de prijsactie van een bepaalde cryptocurrency. Hierbij kijk je naar het prijsverloop om op basis hiervan te voorspellen waar de prijs als volgende naartoe gaat.

Tal van tools kunnen je helpen deze technische analyse zo succesvol mogelijk uit te voeren. Eén daarvan, is de Fibonacci retracement. Maar wie is Fibonacci precies? Wat houdt zijn technische analyse tool in? En hoe kun je hier gebruik van maken? Dat, en meer, lees je in dit artikel over Fibonacci.

Wie is Fibonacci?

Leonardo Pisano, die beter bekend staat als Fibonacci, was een Italiaanse wiskundige die leefde in de twaalfde en dertiende eeuw. Over het algemeen wordt Leonardo Pisano gezien als de eerste echte westerse wiskundige sinds de tijd van de Grieken en Romeinen. Hij publiceerde zijn werk en hoopte hiermee anderen te onderwijzen. Zijn boek ‘Liber Abaci’ was na zijn overlijden nog 500 jaar het meest toonaangevende wiskundige werk dat er was.

Fibonacci kreeg zijn bijnaam pas nadat hij in 1250 overleed. Fibonacci is een samentrekking van de woorden ‘Figlio di Bonaccio’, wat ‘zoon van Bonaccio’ betekent. ‘Bonaccio’ betekent vrij vertaald ‘goedzak’ en dit was de bijnaam van Leonardo Pisano’s vader.

In totaal schreef Fibonacci zes wiskundige werken: Liber Abaci, Practica Geometriae, Flos, Liber Quadratorum, Di Minor Guisa en een boek waarvan de titel onbekend is aangezien het werk verloren is geraakt. Vandaag de dag wordt Fibonacci voornamelijk herinnerd omdat één van de meest gebruikte technische analyse indicatoren, de Fibonacci indicator, naar hem is vernoemd. Maar wat betekent dit precies?

Wat is de Fibonacci indicator?

Fibonacci cryptocurrency indicator

De Fibonacci tool zoals deze er in TradingView uit ziet

De Fibonacci technische analyse indicator is dus één van de meest gebruikte tools als je het hebt over het toekomstige prijsverloop van een bepaalde financiële asset. Dat is namelijk waar je een trading indicator voor gebruikt: het voorspellen van het prijsverloop van in dit geval een cryptocurrency. Je hebt er een heleboel, zoals de Elliott Waves, de Bollinger Bands, de Relativity Strength Index, simpele trendlijnen, maar dus ook de Fibonacci indicator.

De Fibonacci indicator bestaat uit een reeks van cijfers die door Leonardo Pisano zijn bepaald. Deze cijfers worden ook wel de Fibonacci levels genoemd en de tool wordt al decennia lang gebruikt. In eerste instantie werd deze gebruikt op bijvoorbeeld de aandelen- en commodity markten, maar tegenwoordig is deze ook op de cryptomarkt erg populair.

De Fibonacci indicator bestaat dus uit een reeks van cijfers. Elk van deze cijfers geeft een lijn weer. Deze lijnen zijn erg belangrijk voor de prijsactie van een bepaalde asset. Op zo’n lijn is de kans namelijk, volgens Fibonacci, groter dat de trend zich gaat omkeren. Wanneer je gelooft in de Fibonacci indicator ga je er eigenlijk vanuit dat de prijs van een asset zich tussen deze lijntjes zonder enige moeite beweegt.

Bijvoorbeeld: als een asset de ene lijn doorbreekt, is de weg naar de volgende lijn vrij eenvoudig. Echter, wanneer de asset de volgende lijn weer nadert, gaat deze het weer lastig krijgen. Door een idee te hebben van waar een trend zich eenvoudig doorzet en waar deze het weer moeilijk gaat krijgen, kun je op zoek gaan naar goede koop- en verkoopmoment, op basis van je risicoprofiel.

De Fibonacci reeks van getallen is bedacht, of ontdekt, door Leonardi Pisano. De reeks van getallen wordt ook wel een ‘gouden ratio’ genoemd. Deze reeks lijkt namelijk overal in de natuur terug te komen.

Hoe gebruik je deze technische analyse tool?

De Fibonacci Retracement tool kun je heel simpel oproepen in TradingView door naar het submenu te gaan, hier op de technische analyse tools te klikken en vervolgens ‘Fib Retracement’ te selecteren. De echte kunst zit hem echter in het juist plaatsen van de Fibonacci retracement.

Om de lijnen op de juiste plek te plaatsen, heb je een high en een low nodig. Oftewel, je bent op zoek naar de piek van een swing omhoog, en de bodem van een swing omlaag. Vervolgens plaats je de Fibonacci retracement tussen deze twee punten en je zult de lijnen automatisch zien ontstaan.

Je hebt nu de Fibonacci retracement goed geplaatst. Door te kijken naar de lijnen zou je nu, volgens deze indicator, kunnen voorspellen waar de trend om gaat keren en waar deze eenvoudig door gaat bewegen. Op basis hiervan kun jij je koop- en verkoopmoment bepalen en dus hopelijk succesvol traden in deze financiële asset.

De Fibonacci indicator in het kort

Fibonacci was een Italiaanse wiskundige die in de twaalfde en dertiende eeuw boeken schreef over de wiskundige bevindingen die hij deed. Lange tijd was hij de meest prominente wiskundige in het westen en één van zijn belangrijkste ontdekkingen zijn de Fibonacci levels.

De Fibonacci levels zijn een reeks aan getallen die overal in de natuur opduiken. Zo ook in het prijsverloop van financiële assets. Door traders worden de Fibonacci levels gebruikt om het toekomstige prijsverloop van assets te bepalen. Eerder werd deze bijvoorbeeld gebruikt op de aandelenmarkt, maar tegenwoordig is de indicator ook enorm populair op de cryptomarkt.

Als je de Fibonacci indicator op de juiste manier plaatst, zou dit je, als je erin gelooft, kunnen helpen bij het bepalen van de juiste koop- en verkoopmomenten. Zo’n indicator geeft je nooit garantie, maar het kan wel een richtlijn zijn om je aan vast te houden.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *