Overig

Welke meerwaarde bieden NFT’s voor de cryptomarkt?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Welke meerwaarde bieden NFT’s voor de cryptomarkt?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

De voorbije jaren hebben we kunnen vaststellen dat er veel zeer speculatieve assets op de markt zijn verschenen. Niet zelden was het zo dat deze assets werden gelanceerd – of in ieder geval over een connectie beschikten – met de cryptomarkt.

Voor één van deze assets geldt dat we ze ondertussen bestempelen als NFT’s – of zogenaamde non fungible tokens. Het gaat hierbij om een uniek, virtuele eigendom die heel wat verschillende vormen aan kan nemen. Bijvoorbeeld van een vrij eenvoudig personage tot een digitaal kunstwerk en van een filmpje tot een streepje muziek.

Voor al deze verschillende zaken geldt dat ze in een NFT kunnen worden gegoten. Ondanks het feit dat deze tokens in geen tijd ontzettend populair zijn geworden, stellen heel wat mensen zich toch de (terechte) vraag welke meerwaarde deze NFT-tokens nu precies bieden aan de cryptomarkt.

Wat is een NFT of ‘non fungible token'?

Cryptomarkt en NFT's

Wat zijn NFT's?

Laat ons om te beginnen even kijken naar wat zo’n NFT of non-fungible token nu eigenlijk is. Het betreft hier een niet-inwisselbaar en bijgevolg ook onvervangbaar digitaal eigendomsbewijs. Voor het certificaat geldt dat ze na het creëren gekoppeld kan worden aan een bepaald digitaal object. Vervolgens kan je ze registreren in de openbare database die de blockchain is.

Voor de registratie geldt dat ze wordt gekoppeld aan de specifieke crypto wallet waarover je beschikt. Dit uiteraard als gevolg van het feit dat je op die manier de digitale sleutel in handen krijgt die nodig is voor het bewijzen van je eigendom.

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld is het mogelijk om te controleren welke partij eigenaar is van een bepaalde NFT. De registratie die op de blockchain gebeurt is immers voor iedereen in te zien.

Over welke fundamentele waarde beschikt een NFT?

Sinds het ontstaan van de cryptomarkt is er heel wat gezegd en geschreven over de fundamentele waarde waar digitale assets, zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), over beschikken.

De meningen op dat gebied blijken in de praktijk behoorlijk sterk verdeeld te zijn. Voor menig aantal traditionele investeerders geldt bijvoorbeeld dat zij van mening zijn dat er geen sprake is van een fundamentele waarde bij met name een BTC, een ETH of één van de andere cryptovaluta's. De prijs wordt dan ook volledig bepaald door vraag en aanbod. Of dat nu ook daadwerkelijk zo is, is een discussie welke we graag voor een andere keer houden.

Min of meer hetzelfde als bovenstaande wordt ook gezegd van NFT’s. In eerste instantie koop je natuurlijk wel een uniek goed, maar de vraag is wie of wat de waarde gaat bepalen van dat goed. Dat zijn uiteraard de mensen of partijen die bereid zijn om er een hogere prijs voor te betalen dan hetgeen jij hebt betaald.

Want zodra er geen enkele persoon of partij meer bereid is om een bepaalde meerprijs te betalen, houdt het al snel op. Het gevolg is dat de waarde van een NFT dan ook razendsnel kan kelderen. Dit maakt ze tot een ongelofelijk speculatieve investering.

Weinig investeringswaarde voor de lange termijn

De meerwaarde van een asset wordt in de praktijk doorgaans vooral gerealiseerd door de investeringswaarde waarover ze beschikt op lange termijn. Net hier knelt het schoentje voor NFT’s. Investeren in een dergelijke non fungible token wordt door heel wat experten sterk afgeraden omwille van het feit dat het investeringspotentieel over de lange termijn sterk in twijfel wordt getrokken.

Keert Hollywood straks de NFT-collectie Bored Ape Yacht Club de rug toe? Dan is het niet ondenkbaar dat deze virtuele gemuteerde apen na verloop van tijd in de vergetelheid terecht zullen komen. Het gevolg laat zich dan uiteraard raden.

De waarde van deze virtuele apen zal in dat geval namelijk – naar alle waarschijnlijkheid – slechts één richting uitgaan: Naar beneden. Bovendien zorgt de spectaculaire wildgroei aan nieuwe projecten en collecties ervoor dat het investeringspotentieel nog meer wordt beïnvloed.

Zit de cryptomarkt wel te wachten op nog meer speculatie?

De cryptomarkt is een markt die ontzettend sterk wordt gedreven door speculatie. Dat kunnen we maar moeilijk meer ontkennen. Deze speculatie werd reeds geïntroduceerd met de standaard cryptomunten waardoor het nog maar zeer de vraag is of de markt gebaat is bij nog meer speculatie door de komst van de non-fungible tokens.

Het antwoord daarop lijkt een volmondige nee te zijn. Voor de korte termijn kan een NFT best een lucratieve investering zijn. Ben jij echter één van de vele mensen die vooral wenst te investeren in potentieel beloftevolle en lucratieve assets voor de lange termijn? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je NFT’s wellicht maar beter kan vermijden.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

239 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *