Door velen wordt Bitcoin gezien als een ‘hedge tegen inflatie’, oftewel een middel je vermogen te beschermen tegen inflatie. Echter, om dit middel daadwerkelijk effectief te maken is het belangrijk dat je je Bitcoin veilig bewaart.
Als je je Bitcoin namelijk niet veilig bewaart kun je deze zomaar ineens kwijtraken. Dat bleek op het moment van schrijven (15 november 2022) vorige week maar eens, toen FTX ineens bleek insolvent te zijn. Alle gebruikers van FTX waren hun crypto ineens kwijt.
Vandaag kijken we dus naar hoe je je Bitcoin veilig kunt bewaren. Laten we snel beginnen!
Inhoudsopgave
Bitcoin bewaren: hoe doe je dat veilig?
Het veilig bewaren van je Bitcoin (BTC), of crypto in het algemeen, is op het moment van schrijven (15 november 2022) misschien wel relevanter dan ooit. Nadat naar buiten kwam dat FTX (op dat moment de tweede grootste exchange op de markt) insolvent was, oftewel minder crypto in bezit had dan de hoeveelheid crypto die hun gebruikers bij de exchange hadden staan, waren een heleboel mensen hun crypto, waaronder hun Bitcoin, ineens kwijt. Miljarden euro’s aan crypto, ineens verdwenen.
Het laat zien dat het erg belangrijk is dat je je crypto op een veilige manier bewaart. Dat brengt ons dan ook meteen bij het eerste ding rondom het veilig bewaren van je crypto. Bij een exchange staat je crypto niet altijd veilig. Er is een bekende uitspraak, namelijk: ‘not your keys, not your crypto’. Met deze uitspraak wordt bedoeld dat je crypto pas écht van jou is, wanneer je deze van de exchange af hebt gehaald en ergens in een eigen wallet bewaart.
Natuurlijk zijn er op dit moment exchanges waar je in principe op dit moment niet van je crypto bestolen wordt. Echter, soms verwacht je het totaal niet van een exchanges. Zo had 99% van de crypto investeerders je twee weken geleden nog voor gek verklaard als je zei dat iedereen die hun crypto bij FTX had staan over twee weken al hun crypto kwijt zou zijn.
Wanneer je je crypto in je eigen wallet bewaart, bezit je daadwerkelijk je eigen ‘keys’, oftewel de codes van je cryptomunten. Je hebt je crypto dus écht zelf in bezit. In theorie kan niemand er dan bij en is dit dus de veiligste manier om je crypto te bewaren.
Als je het hebt over wallets hebt kun je onderscheid maken tussen twee soorten wallets: hot wallets en cold wallets. Een hot wallet, ook wel een software wallet genoemd, is een wallet die volledig digitaal is. Deze staat altijd direct verbonden met de blockchain en kun je via het internet bereiken en gebruiken. Een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd, is een wallet die daadwerkelijk een apparaatje is.
Een cold wallet lijkt erg op een USB stick en hierop bewaar je dus je crypto. Deze staat enkel verbonden met het internet wanneer jij hiervoor kiest. Hierdoor kan de crypto die op deze wallet staat enkel en alleen bereikt worden via het stickje dat jij in bezit hebt. Over het algemeen wordt een cold wallet gezien als de veiligste manier om je crypto te bewaren.
Hot wallet
Als eerste heb je dus de hot wallet. Zoals eerder al werd vermeldt is een hot wallet een wallet die volledig digitaal is. Er zijn een heleboel verschillende hot wallets beschikbaar. Sommige hot wallets kun je voor verschillende blockchains gebruiken, waar sommige maar voor 1 specifieke blockchain te gebruiken is.
Echter, niet alle hot wallets zijn compatible met Bitcoin. Oftewel, Bitcoin kun je niet zomaar op elke wallet bewaren. Een voorbeeld van een hot wallet waarop je Bitcoin wel kunt bewaren, is de Coinbase Wallet. De Coinbase Wallet is een wallet van de Coinbase exchange, maar wanneer je je crypto binnen de Coinbase Wallet bewaart staat deze wel echt op je wallet, en dus niet op de exchange.
De populairste hot wallet op de markt is echter MetaMask. Helaas is de Bitcoin blockchain via MetaMask niet beschikbaar. Gelukkig is er toch een manier om je Bitcoin te bewaren op MetaMask, namelijk wanneer je dit doet via wrapped Bitcoin (wBTC) op de Ethereum blockchain.
Cold wallet
Dan heb je ook cold wallet. Cold wallets zijn wallets die zich volledig offline afspelen. Deze cold wallets zien eruit als een soort USB stick en in zekere zin is het dat ook. Je hebt er een hele hoop, maar de twee bekendste merken zijn toch wel Ledger en Trezor.
Binnen Ledger heb je dan nog verschillende modellen. Zo heb je de Ledger Nano S en de Ledger Nano X. De voornaamste verschillen tussen die twee zitten ‘m in de prijs en in de hoeveelheid crypto die je erop kunt bewaren.
In principe kun je Bitcoin op alle cold wallets wel bewaren. Zo kan dit in het geval van Ledger en Trezor in elk geval bij allebei. Het is echter altijd slim om even te kijken of je Bitcoin daadwerkelijk op de wallet die jij wil aanschaffen kunt bewaren, voordat je deze ook echt koopt.
Bitcoin bewaren op een veilige manier: alles wat je moet weten in het kort
Nadat FTX onlangs ten onder ging werd het opnieuw duidelijk hoe belangrijk het wel niet is om je Bitcoin, of crypto in het algemeen, veilig te bewaren. Echter, om dit te doen moet je wel weten wat de mogelijkheden allemaal zijn en hoe je je crypto precies veilig kunt bewaren.
Na het drama van FTX blijkt in elk geval dat het niet bij elke exchange veilig is om je crypto te bewaren. Veel mensen zoeken daardoor de uitweg in crypto wallets. We maken onderscheid tussen twee soorten wallets: hot wallets en cold wallets.
Hot wallets zijn wallets die volledig digitaal zijn en dus constant in verbinding staan met de blockchain. Cold wallets zijn wallets die volledig offline zijn en daardoor kan je crypto alleen bereikt worden wanneer je het daadwerkelijke cold wallet stickje bij je hebt.
Hopelijk hebben we je vandaag kunnen informeren over de verschillende opties die je hebt om je Bitcoin veilig te kopen en te bewaren. Succes!
🏆 Bitcoin kopen bij Bitvavo »
Maak gratis een Bitvavo account aan en koop veilig BTC.
🎁 Speciale welkomstbonus: Ontvang €10 crypto bonus en verhandel €10.000 zonder handelskosten!
Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.