Blockchain

VeChain blockchain: Waarom zien veel mensen er potentie in?

4 minuten leestijd

Crypto.be » Blockchain nieuws » VeChain blockchain: Waarom zien veel mensen er potentie in?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

VeChain is een blockchain die in 2015 gelanceerd werd en erg populair. Al jaren zijn er grote verwachtingen voor de toekomst van VET, maar zijn deze terecht? Vandaag vertellen we je alles wat je nodig hebt om te begrijpen wat VeChain precies is.

Want wat is VeChain? Wat is VET en welke rol speelt deze coin in het ecosysteem van VeChain? Wat zijn de voordelen van VeChain? En wat dan precies de nadelen? Dat, en meer, lees je in dit artikel over deze bekende blockchain. Laten we snel beginnen!

Wat is VeChain?

VeChain blockchain informatie

VeChain speelt in rol in de supply chain

VeChain heet officieel VeChainThor en het is een blockchain. VeChainThor werd in 2015 gelanceerd en profileert zichzelf als de nummer 1 blockchain voor de supply chain. Specifiek focust VeChain zich op producten en de informatie die hierbij komt kijken. VeChain registreert alle informatie rondom de producten op de blockchain.

Denk bijvoorbeeld aan Yeezy schoenen. Deze zijn erg populair onder schoenhandelaren. Ze kopen deze in en er is zoveel vraag naar dat ze deze voor veel meer kunnen verkopen. Hierdoor ontstaat ook de mogelijkheid dat er op deze manier neppe schoenen op de markt komen. Wanneer Adidas gebruik zou maken van VeChain kan dit niet meer.

VET zou dan namelijk precies registreren welke producten er allemaal echt zijn, en welke niet. Je kunt, naast het feit of je schoenen echt of nep zijn, op deze manier ook een heleboel andere informatie over je product vinden. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer welke stap in het proces van de productie, zoals het toevoegen van de veters, heeft plaatsgevonden. Ook kun je er bijvoorbeeld achter komen waar deze veters vandaan komen.

VeChainThor is dus een blockchainnetwerk dat de gebruiker, maar ook de producent, inzicht geeft in alle informatie die er beschikbaar is rondom producten. VeChain werd in 2015 gelanceerd en was destijds een van de enige blockchains die zich focuste op een doel dat niet direct met het financiële systeem te maken had. Het was het begin van een nieuwe fase in de wereld van blockchain. Tegenwoordig zijn er namelijk een heleboel blockchains waarvan het doel niet per se iets met de financiële wereld te maken heeft.

In de 7 jaar die VeChain tot nu toe bestaat is het uitgegroeid tot één van de grotere blockchains op de markt. De coin, VET, die bij VeChain hoort, heeft een market cap van ruim 1,3 miljard en is daarmee de 34e grootste cryptocurrency op de markt. Al jaren wordt er nog veel meer verwacht van VeChain, maar de echte verwachtingen heeft VET tot nog toe nog niet waar kunnen maken.

VET: de coin van VeChain

Binnen het ecosysteem van VeChain is er een onmisbare factor: VET. De cryptocurrency coin van de VeChain blockchain. De VET coin wordt gebruikt voor alles wat er gebeurt binnen het VeChain netwerk en dient dus ook daadwerkelijk als de benzine voor de blockchain. Gebruikers betalen de transactiekosten op het netwerk in VET, maar ook de nodes worden beloond voor hun werk in de vorm van VET.

Zonder VET is er dus geen VeChain. Dit betekent dan in theorie ook dat de vraag naar VET stijgt wanneer er meer gebruik gemaakt wordt van het netwerk. Als het netwerk van VeChain dus groeit, zou dit in theorie ook terug te zien moeten zijn in de market cap van VET. Als je investeert in VET, hoop je dus eigenlijk op groei van de achterliggende blockchain van VeChainThor. Dit biedt echter nooit garanties. Het zou bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat er ineens veel verkoopdruk ontstaat en dan hoeft dit niet per se te gelden.

De voordelen en de nadelen van VeChain

Uiteraard heeft de VeChain blockchain verschillende voordelen en verschillende nadelen. Laten we eens kijken naar de voornaamste van deze voor- en nadelen.

De voordelen van VeChainThor

Allereerst de voordelen, want wat zijn precies de voornaamste voordelen van het VeChain ecosysteem?

  • Duidelijke use case – VeChain heeft een hele duidelijke use case. Het is duidelijk wat het doel is en ook hoe ze dit willen gaan doen. Hierdoor kun je goed bepalen of je hierin gelooft of niet.
  • Grote potentiële markt – eerder noemde we al het voorbeeld van de Yeezy’s van Adidas, maar de potentiële markt voor VeChain is veel groter. Voor praktisch elk product waarbij informatie een rol speelt is deze VET blockchain bruikbaar.

De nadelen van VeChainThor

En dan de nadelen. Wat zijn de voornaamste nadelen van het VeChain ecosyteem?

  • Hoge minimums om een node te runnen – veel mensen willen graag een node runnen binnen een blockchainnetwerk, omdat je op deze manier een passief inkomen uit crypto kunt halen. Voor veel mensen is dit bij VeChain echter niet mogelijk, omdat de standaarden hiervoor hoog liggen en daardoor duur zijn.
  • Hoge withdrawal fees – zeker sinds het drama van FTX hebben veel mensen hun crypto liever op hun eigen wallet staan, in plaats van op een exchange. De withdrawal fees zijn in het geval van VET over het algemeen best hoog, waardoor het relatief duur is om je crypto van de exchange af te halen.

Alles wat je moet weten over VeChain in het kort

VeChain is dus een blockchain die zich bezighoudt met de supply chain. Alle informatie rondom het product wordt geregistreerd op de blockchain en hierdoor is alles eenvoudig terug te zoeken. Dit zorgt voor transparantie, maar ook voor een stuk meer duidelijkheid.

VeChain heeft een hele grote potentiële markt, maar heeft uiteraard ook nog wat problemen. Geloof jij in de missie van deze blockchain genaamd VeChainThor? Laat het ons weten.

Ook interessant om te lezen: Projecten die de mogelijkheden van blockchain goed benutten

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Blockchain

Jouw domeinnaam op de blockchain met ENS

3 minuten leestijd
Wanneer we de evolutie onder de loep nemen die de blockchain en de cryptowereld door de jaren heen heeft doorgemaakt kunnen we…
Blockchain

Ardana, de eerste stablecoin op het Cardano ecosysteem

3 minuten leestijd
Cardano kennen we uiteraard allemaal wel. Voor dit project geldt dat ze al een behoorlijk lange tijd in ontwikkeling is. Ondertussen kunnen…
Blockchain

Proof of Work (PoW) consensusalgoritme complete uitleg

4 minuten leestijd
Wil je te weten komen wat het Proof of Work consensusalgoritme is? Lees dan dit artikel en doe kennis op over het…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *