Cryptomarkt

Cryptonieuws: Bitcoin (BTC) stijgt na bekendmaking Amerikaanse inflatiecijfers

2 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Cryptonieuws: Bitcoin (BTC) stijgt na bekendmaking Amerikaanse inflatiecijfers

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Crypto nieuws 13 december 2022: De Bitcoin (BTC) koers is vandaag met 5% gestegen naar 17.800 dollar. Ook andere cryptocurrencies, waaronder Ethereum (ETH), staan flink in het groen vandaag. Dit heeft alles te maken met het lager uitvallen van het Amerikaanse inflatiecijfer dan verwacht.

Amerikaanse inflatiecijfer ligt onder verwachting

Inflatiecijfers en Bitcoin koers

Crypto nieuws inflatiecijfers en Bitcoin koers

Het Bureau of Labor Statistics (BLS) in de Verenigde Staten publiceerde vandaag weer de nieuwste inflatiecijfers. Uit dit rapport blijkt dat de inflatie in november ten opzichte van de maand ervoor is gedaald. In november was de inflatie 7,1% op jaarbasis (deze november is gemiddeld 7,1% duurder dan november 2021), terwijl er een inflatie van 7,3% was voorspeld.

Ook de maand-op-maand inflatie kwam lager uit dan verwacht. De inflatie van september op november bedroeg 0,1%, terwijl er 0,3% werd verwacht.

Dat de inflatie meevalt is een opsteker voor de gehele economie, want veel bedrijven en consumenten zijn niet meer opgewassen tegen nog verdere prijsstijgingen. Een ander gevolg is dat de komende rente-aanpassing van de Amerikaanse FED waarschijnlijk zal meevallen, want de rente wordt voornamelijk verhoogd om hoge inflatie af te remmen. De verwachting is dat de FED de rente met 50 basispunten verhoogt.

Wat voor effect heeft inflatie op crypto?

Na bekendmaking van de CPI-cijfers schoten de Ethereum en Bitcoin koersen meteen hard omhoog. Het is dus duidelijk dat er een relatie is tussen inflatiecijfers en de cryptomarkt, maar hoe komt dat?

Inflatie zorgt er allereerst voor dat het leven duurder wordt, en dat particulieren en bedrijven dus minder te spenderen hebben. Dat betekent ook dat er dus minder geld is voor investeringen, omdat dat geld al gereserveerd is voor belangrijkere dingen, zoals onderdak, eten en drinken. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar cryptocurrencies daalt, en dus ook de prijs.

Ook brengt inflatie zoals eerder gezegd vaak hogere rentes met zich mee. Banken verhogen de rentes omdat dit veelal leidt tot lagere inflatie, wat weer goed is voor de economie. Voor een uitgebreidere uitleg over dit onderwerp kan je hier meer lezen. Een hogere rente betekent dat sparen meer oplevert en lenen duurder is. Ook dit leidt ertoe dat er minder geld geïnvesteerd wordt, want het alternatief – sparen – is aantrekkelijker geworden.

Investeren in wat dan ook komt altijd met een risico. Er is een kans dat het veel geld oplevert, een beetje, dat je geld verliest of dat je investering zelfs waardeloos wordt. Sparen daarentegen is nagenoeg risicoloos en je weet precies wat het opbrengt, namelijk de huidige rente. Naarmate die rente hoger wordt, wordt investeren dus minder interessant. Ook lenen wordt minder interessant (omdat het duurder is), waardoor er wéér minder geld over is voor investeringen.

Is het einde van de bearmarkt in zicht?

Zo zie je dus dat hoge inflatie meerdere effecten met zich meebrengt die negatief zijn voor investeringen en dus ook voor de cryptomarkt. Er is minder geld te spenderen, sparen wordt relatief gezien interessanter dan in Bitcoin investeren en lenen wordt duurder waardoor er nog minder geld te spenderen is.

Een hogere inflatie betekent weinig goeds voor de cryptomarkt, maar een lagere inflatie brengt precies de tegenovergestelde effecten met zich mee. Er is meer geld te spenderen en de rente wordt vaak lager. Daarom sprong de Bitcoin prijs ook meteen omhoog na het nieuws van het Bureau of Labor Statistics. De inflatie viel lager uit dan verwacht en dat levert hoop op.

De inflatie is nog steeds veel hoger dan normaal (2%) en het probleem lijkt nog lang niet opgelost, maar elke stap is er één. Zoals we vandaag zagen staan beleggers nog altijd klaar langs de zijlijn om hun geld te investeren als het beter gaat met de economie, en is er dus nog altijd veel interesse in crypto. Het einde van de bearmarkt is nog niet in zicht, daarvoor zal onder andere het inflatiecijfer nog veel lager moeten zijn, maar we komen dichterbij.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

11 artikelen

Over de auteur
Wekelijks voorzie ik jou van actueel crypto nieuws. Daarvoor volg ik nauwlettend de laatste trends en ontwikkelingen binnen de Belgische, Nederlandse en internationale cryptomarkt.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *