Cryptomarkt

Wat is de impact wanneer Tether (USDT) zou vallen?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Cryptomarkt nieuws » Wat is de impact wanneer Tether (USDT) zou vallen?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Voor de cryptomarkt geldt dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten cryptomunten. In eerste instantie zijn er de exemplaren die beschikken over een volatiele waarde terwijl er anderzijds ook de zogenaamde stablecoins zijn.

Voor deze laatste groep virtuele munten geldt dat ze beschikken over een koers die is verbonden aan deze van een fiat valuta. Het gaat hierbij dan in het merendeel van de gevallen om de Amerikaanse dollar, al zijn er ook stablecoins die zijn gelinkt aan onze eigen euro.

De bekendste van deze stablecoins is ongetwijfeld de USDT-token van Tether. Op vlak van volume is deze munt (op moment van schrijven) zelfs de belangrijkste van de volledige cryptomarkt. Nagenoeg alle belangrijke handelsparen werken dan ook met USDT. Dat is natuurlijk geweldig voor het project, maar het brengt in de praktijk ook enkele zeer belangrijke risico’s met zich mee. Welke risico’s dat nu precies zijn? Dat ontdek je in dit artikel.

Wat is de functie van de USDT-token van Tether?

Impact als Tether (USDT) valt

De impact op de cryptomarkt als Tether (USDT) valt

Voor de cryptomarkt geldt dat ze zich kenmerkt door een meer dan behoorlijk volatiliteitsrisico. Dat is bekend. Het is mede omwille van dat volatiliteitsrisico dat het merendeel van de traders en investeerders ervoor kiezen om het gros van hun kapitaal op de blockchain weg te zetten in een stablecoin zoals USDT.

Op die manier wordt men niet blootgesteld aan het volatiliteitsrisico tot op het moment dat men ervoor kiest om een investering te doen in bijvoorbeeld BTC of een altcoin.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de USDT-token van Tether dus eigenlijk over een dubbele functie beschikt. In eerste instantie kan ze worden gebruikt om zonder volatiliteitsrisico een bepaald bedrag weg te zetten op de blockchain. Dat is echter niet alles.

Daarnaast maakt ze deel uit van de belangrijkste handelsparen die op de cryptomarkt zijn terug te vinden. Dit geldt zowel voor het merendeel van de altcoins als voor de nummer één cryptomunt van de wereld, namelijk Bitcoin.

Waarom maken experten zich zorgen om Tether?

Het principe van een stablecoin zoals Tether zou er eigenlijk in de praktijk voor moeten zorgen dat je geld daarin wegzetten nagenoeg als risicoloos kan worden bestempeld. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald geldt voor USDT namelijk bijvoorbeeld dat ze is verbonden aan de Amerikaanse dollar.

Dit betekent concreet dat 1 USDT dus eigenlijk altijd gelijk zou moeten staan aan 1 dollar. We benadrukken hierbij “gelijk zou moeten staan”. In het verleden is namelijk reeds gebleken dat de connectie tussen een stablecoin en haar fiat valuta niet zo feilloos is als wordt gedacht.

Een pijnlijk voorbeeld is de crash van de stablecoin UST in het jaar 2022. Zij verloor haar zogenaamde peg met de Amerikaanse dollar waardoor de LUNA-token maar liefst 99 procent van haar waarde verloor. Meteen werd pijnlijk duidelijk dat ook een stablecoin geen honderd procent veiligheid weet te bieden.

Uiteraard was UST een kleine(re) speler in vergelijking met USDT, maar experten durven er inmiddels hun hand niet meer voor in het vuur te steken dat een gelijkaardig scenario zich bij laatstgenoemde niet voor zou kunnen doen. Ook over de dekking van USDT bestaat namelijk reeds geruime tijd de nodige twijfel. Dit terwijl Tether geen volledige transparantie aanbiedt.

Kan de USDT-token van Tether vallen?

In principe is het zo dat Tether, de uitgevende partij achter de USDT-token in staat moet zijn om voor elke token die wordt ingewisseld een Amerikaanse dollar in de plaats te geven. Met andere woorden, in het onwaarschijnlijke geval dat elke houder van een bepaalde hoeveelheid USDT-tokens ervoor zou kiezen om deze uit de markt te halen moet het bedrijf in staat zijn om deze te compenseren met dezelfde hoeveelheid aan Amerikaanse dollars.

Tether biedt namelijk de garantie dat elke USDT-token die ze uitgeeft daadwerkelijk is gedekt door Amerikaanse dollars. Mocht op een zeker ogenblik blijken dat, dat niet zo is, dan is het zeer waarschijnlijk dat dit het voortbestaan van het project danig in de problemen zal brengen. Het valt dus niet uit te sluiten dat de USDT-token ooit zal vallen.

Wat zou de impact van een val van de USDT-token zijn?

Mocht de USDT-token van Tether ooit vallen, dan zou dat een enorme impact hebben op alle projecten die deel uitmaken van de cryptomarkt. Dit niet in het minst omdat er zoveel volume door de token wordt gerealiseerd. Dat is het gevolg van het feit dat ze deel uitmaakt van de belangrijkste handelsparen die er binnen de cryptomarkt zijn terug te vinden.

Gelukkig spreekt het voor zich dat ook de mensen bij Tether zelf en bij uitbreiding elke grote investeerder in crypto zich bewust is van het belang van deze token. De kans dat het dan ook op een bepaald ogenblik daadwerkelijk tot een structureel probleem zal komen lijkt vrij klein. Helemaal uit te sluiten is het dus echter (helaas) niet.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

241 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Cryptomarkt

Is LiteBit een betrouwbaar platform? – Uitgebreide uitleg

3 minuten leestijd
Met het recente drama rondom FTX in het achterhoofd is de betrouwbaarheid van crypto aanbieders nu belangrijker dan ooit. Het blijkt maar…
Cryptomarkt

Serum decentrale beurs: Voordelen en investeren in SRM token

3 minuten leestijd
In dit artikel kom je te weten wat Serum (SRM) is, wat de voordelen zijn en hoe je kunt investeren in het…
Cryptomarkt

Voordelen van Litecoin: De pluspunten van LTC uitgelegd

3 minuten leestijd
Litecoin is een populaire cryptocurrency die in 2011 is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Net als Bitcoin maakt Litecoin gebruik van…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *