Trading

Support- en resistance lijnen: Hulpmiddelen bij trading

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Support- en resistance lijnen: Hulpmiddelen bij trading

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer je gaat handelen in cryptocurrency’s kun je op verschillende manieren op zoek gaan naar koop- en verkoopmomenten. Zo zou je bijvoorbeeld gebruiken kunnen maken van technische analyse: het analyseren van het verloop van de prijsgrafieken om op basis hiervan beslissingen te maken.

Tools die binnen de technische analyse door veel handelaren gebruikt worden zijn support- en resistance lijnen. Maar wat zijn dat precies? Wat vertellen ze je precies? En hoe maak je er gebruik van? Dat, en meer, lees je in dit artikel over support- en resistance lijnen. Laten we snel beginnen!

Wat zijn support lijnen en resistance lijnen?

Als je goed naar een prijsgrafiek van een bepaalde cryptomunt kijkt, zie je deze vaak een bepaalde richting in beweegt. Hoewel zo’n grafiek natuurlijk flink schommelt, is er over het algemeen vaak wel een bepaalde lijn in te herkennen. Dit kan een lijn omhoog, een lijn omlaag, maar ook zeker een lijn opzij zijn.

De algemene richting waarin de prijs zich beweegt noemen we de trend. Als Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld enkele weken lang over het algemeen, en dus even buiten de kleine schommelingen om gezien, omhoog beweegt, spreken we van een stijgende trend. Als ditzelfde omlaag gebeurt, spreken we van een dalende trend. En als een cryptomunt voor een lange tijd eigenlijk vrij weinig doet en zijwaarts beweegt, spreken we van een zijwaartse trend.

Als we het dus hebben over de richting waarin een cryptomunt zich beweegt, buiten de kleine schommelingen om, hebben we het over een trend lijn. De kleine schommelingen kunnen we echter niet vergeten, want de prijs beweegt nou eenmaal omhoog en omlaag buiten de trendlijnen om. Vaak zien we dat de prijs van een cryptomunt voor lange tijd tussen twee duidelijke lijnen in beweegt: de support lijn en de resistance lijn. Maar wat zijn dat precies? Laten we daar eens naar kijken.

Wat is een support lijn?

De prijs van een cryptocurrency beweegt zich dus vaak rondom een trendlijn omhoog en omlaag, waarbij deze om de trendlijn heen schommelt. Vaak zie je dat deze schommelingen zowel omhoog als omlaag ergens tegengehouden worden.

De lijn waarbij deze schommelingen omlaag vaak stoppen en omkeren, noem je de support lijn. De support lijn van een cryptocurrency is de lijn waar een schok omlaag vaak wordt tegengehouden en de prijsgrafiek zich daar omzet. Het is een plek omlaag die de prijs maar moeilijk en eigenlijk zelfs niet weet te doorbreken.

Wat is een resistance lijn?

De resistance lijn is juist precies het tegenovergestelde van een support lijn. Het is de lijn waar de prijs juist eigenlijk niet bovenuit weet te stijgen. Het is de lijn waar de schommelingen vaak tegen aankomen, maar meerdere keren niet weten te doorbreken.

Wat kun je met support lijnen en resistance lijnen?

Support en resistance bij crypto trading

Een voorbeeld van een support- en resistance lijn

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat deze lijnen nooit garantie bieden. Het is niet bewezen en gegarandeerd zo dat een support lijn of een resistance lijn nooit doorbroken wordt. Echter, voor veel traders zijn dit soort lijnen wel de basis van hun trading strategieën.

Mocht je vertrouwen hebben in een bepaalde lijn die je herkent, dan kun je deze natuurlijk eenvoudig inzetten bij het traden. Als de prijs dan een bepaalde support lijn waar jij vertrouwen in hebt nadert, kun je er op dat moment voor kiezen te kopen. Andersom kun je een resistance lijn dan juist als een verkoopmoment zien.

Nogmaals, dit soort lijnen bieden geen enkele garantie bij het traden. Ze worden door enorm veel traders gebruikt, maar ze bieden zeker geen garanties of zekerheden.

Hoe herken je deze lijnen?

Omdat support lijnen en resistance lijnen dus geen bewezen praktijken zijn, zijn er ook geen regels voor wanneer iets wel of niet een support lijn of resistance lijn is. Elke trader vind een support lijn vanaf een bepaald punt geldig en ook weer vanaf een bepaald punt ongeldig. Op een zeker moment wordt de lijn namelijk natuurlijk ook weer doorbroken.

Zo vinden sommigen een support lijn pas echt een support lijn wanneer de prijs deze drie keer heeft aangeraakt en daar is omgedraaid, waar sommige al bij de vijfde keer dat de prijs bij de support lijn komt verwachten dat deze doorbroken gaat worden.

Met de tijd zul je er voor jezelf achter komen wat jij vaak terug ziet komen en waar jij het vertrouwen in een bepaalde lijn krijgt of juist verliest. Om hier echt voor jezelf achter te komen moet je simpelweg vaak naar grafieken kijken en hierin bepaalde patronen gaan herkennen. Dat heeft tijd nodig.

Een lijn kun je in elk geval tekenen vanaf het moment dat je twee punten op een bepaalde lijn ziet. Een support lijn of resistance lijn kan zowel schuin omhoog, schuin omlaag, als in een horizontale lijn bewegen. Wanneer je dus twee of meer punten ziet die bij dezelfde lijn stoppen, kun je hier een lijn tussen tekenen die je voor het verdere verloop van de prijs kunt gebruiken.

Samenvatting over deze crypto trading lijnen

Bij een cryptografiek kun je een heleboel lijnen tekenen. Zo kun je bijvoorbeeld een trendlijn tekenen, maar ook een support lijn of een resistance lijn.

Deze lijnen kunnen je helpen bij je technische analyse, oftewel het op zoek gaan naar koop- en verkoopmomenten. Vandaag keken we naar support- en resistance lijnen. Want wat zijn dat precies? En hoe kun je ze in je voordeel gebruiken?

Een support lijn is een lijn onder de trend waar de cryptocurrency prijs vaak tegenaan komt, maar deze niet zomaar doorbreekt. De lijn waar de prijs extra ondersteuning heeft. Een resistance lijn is exact het tegenovergestelde: een lijn omhoog die niet zomaar doorbreken wordt. De lijn waar de prijs weerstand heeft.

Hoewel support lijnen en resistance lijnen nooit garantie bieden, zijn ze voor veel investeerders een richtlijn in het zoeken naar koop- en verkoopmoment. Ga jij er gebruik van maken?

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *