Overig

Crypto als onderpand voor een financiering, kan dat?

3 minuten leestijd

Crypto.be » Overig crypto nieuws » Crypto als onderpand voor een financiering, kan dat?

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 10 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Wanneer je een lening wenst af te sluiten bij een bank of een andere financiële instelling zal je daarvoor altijd worden geconfronteerd met bepaalde voorwaarden. Dat is natuurlijk ook vrij logisch. Het spreekt immers voor zich dat geen enkele partij je zomaar geld gaat lenen zonder dat er daar iets tegenover staat. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat een investering in crypto er tegenwoordig voor zorgt dat er veel minder andere financiële waarborgen kunnen worden verstrekt met alle vervelende gevolgen van dien.

Een vraag die veel mensen zich dan ook onderhand stellen is of crypto als onderpand voor een financiering tot de mogelijkheden behoort of niet. Dat is een vraag die we zeer graag voor jou gaan beantwoorden middels de hieronder terug te vinden informatie.

Hoe werkt crypto als onderpand voor een financiering?

Kan crypto voor onderpand financiering gebruikt worden

Kun je crypto als onderpand voor een financiering gebruiken?

Tegenwoordig zijn er op de cryptomarkt verschillende zogenaamde kredietmarktplaatsen terug te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse partij BlockFi. Voor dergelijke partijen geldt dat ze onder meer de manier waarop geld kan worden geleend willen veranderen.

Tegenwoordig ben je daarvoor genoodzaakt om een beroep te doen op de diensten van een gecentraliseerde partij zoals bijvoorbeeld een bank of een andere financiële instelling. Bovendien is het zo dat je steevast een onderpand moet aangeven welke deel uitmaakt van het traditionele financiële stelsel.

Bovenstaande verandert op het ogenblik dat je ervoor kiest om geld te gaan lenen via één van de gedecentraliseerde opties die er worden aangeboden op de cryptomarkt. Vergelijkbaar met het afsluiten van een standaard financiering is dat je ook in dit geval rekening moet houden met het voorzien van een bepaalde waarborg of een bepaald onderpand.

Deze keer wordt ze echter gestort onder de vorm van een cryptomunt zoals bijvoorbeeld Ethereum of Bitcoin.

Hoe interessant is crypto als onderpand voor een financiering?

Heel wat mensen hebben er door de jaren heen voor gekozen om een investering te doen in cryptomunten. Dit natuurlijk ten koste van de andere assets waar men normaal in zou investeren. Dat heeft er in de praktijk als vanzelfsprekend voor gezorgd dat er een bepaald gebrek aan assets is ontstaan op de reguliere financiële markt.

Omwille van deze reden blijkt in de praktijk dat steeds meer mensen toch de nodige moeite ondervinden met het verkrijgen van een standaard financiering. Voor deze mensen zou geld lenen met crypto als onderpand een interessante oplossing kunnen zijn.

Crypto als onderpand voor een financiering kan in de praktijk zeer interessant zijn. Alleen dien je er rekening mee te houden dat er aandacht moet worden besteed aan het zogenaamde volatiliteitsrisico. Met andere woorden, indien je een onderpand met een relatief vaste waarde voorziet op de traditionele financiële markt blijft die waarde relatief gelijk gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst.

Dat is evenwel niet het geval wanneer je een volatiele asset als onderpand gebruikt zoals bijvoorbeeld Bitcoin of één van de vele altcoins op de markt. Daalt de koers van de crypto-asset die je in onderpand hebt gegeven? Dan is de kans ontzettend groot dat de kredietverstrekkende partij een extra onderpand zal vereisen. Wees hier dus aandachtig voor.

Kan je dit probleem in de praktijk oplossen of voorkomen?

Het probleem dat zich stelt zoals hierboven omschreven, valt deze te voorkomen of op te lossen of niet? In principe is dit in de praktijk relatief eenvoudig mogelijk. Voor het merendeel van de crypto lending platformen geldt namelijk in de praktijk dat ze verschillende tokens accepteren.

Hierbij wordt er dan uiteraard een onderscheid gemaakt tussen volatiele en niet-volatiele cryptomunten. Tot de eerste groep behoren alle cryptomunten die niet over een (min of meer) vastgestelde waarde beschikken. Denk hierbij dus niet alleen aan Bitcoin, maar ook aan het merendeel van de altcoins.

Tot de groep van de niet volatiele cryptomunten horen de zogenaamde stablecoins. Het kan hierbij niet alleen gaan om de USDT-token van Tether, maar ook om bijvoorbeeld Binance USD evenals tal van andere cryptomunten.

Het voordeel hiervan is dat de waarde tijdens het loontraject niet kan afnemen. Het nadeel is echter dat de waarde ook niet kan toenemen waardoor je gaandeweg bijvoorbeeld geen groter krediet zal kunnen afsluiten of zal kunnen rekenen op een extra meerwaarde. Toch blijkt dit voor de meeste mensen de geprefereerde keuze.

Is crypto als onderpand gebruiken voor een lening interessant of niet?

Dat crypto als onderpand gebruiken voor een lening tot de mogelijkheden behoort betekent daarom uiteraard nog niet dat het ook interessant is. Verdiep jezelf voordat je een dergelijke financiering af gaat sluiten dan ook eerst altijd grondig in de geldende kredietvoorwaarden.

Pas wanneer deze in lijn liggen met de vooropgestelde verwachtingen kan het de moeite waard zijn om te overwegen om op deze manier een lening af te sluiten. Voor heel wat mensen en in menig aantal situaties zou een lening met crypto als onderpand in ieder geval een prima oplossing kunnen betekenen.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

245 artikelen

Over de auteur
Graag zet ik mijn kennis van en passie voor crypto in om jou dagelijks met artikelen over cryptocurrency en blockchain te informeren.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Overig

Bitcoin versus Ethereum, de ultieme clash!

3 minuten leestijd
Er zijn binnen de cryptowereld tal van verschillende afwegingen die worden gemaakt. Eén van de vaakst gemaakte afwegingen is deze die betrekking…
Overig

Litecoin (LTC) naar euro omzetten: Complete uitleg

3 minuten leestijd
In dit artikel helpen we je met het omzetten van Litecoin naar euro. Heb je LTC in je crypto wallet en wil…
Overig

Smart contracts uitleg: Betekenis, voordelen, toepassingen

3 minuten leestijd
Vraag jij jezelf af wat smart contracts zijn? Dan ben je niet de enige. Door dit artikel te lezen, kom je achter…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *