Trading

Elliott Waves trading strategie: Uitleg voor beginners

4 minuten leestijd

Crypto.be » Crypto trading nieuws » Elliott Waves trading strategie: Uitleg voor beginners

 

💡 Tip: Profiteer van Bitvavo's speciale welkomstbonus. Maak een Bitvavo account aan en ontvang 20 euro gratis crypto tegoed en handel de eerste €10.000 zonder kosten! 🤑

Technische analyse is een manier om op basis van patronen die te herkennen zijn in het prijsverloop van een cryptocurrency op zoek te gaan naar koop- en verkoopmomenten. Hierbij maakt men vaak dus gebruik van patronen. Een voorbeeld hiervan zijn de Elliott Waves.

De Elliott Waves theorie is een theorie die al lange tijd bestaat en bedacht werd door de Amerikaanse accountant Ralph Nelson Elliott. Hij vond deze theorie door de S&P 500 lange tijd te bestuderen.

Maar wat is Elliott Waves precies? Hoe maak je er gebruik van? En werkt het wel echt? Dat, en meer, lees je in dit artikel over alles wat je moet weten rondom de Elliott Waves trading strategie. Laten we snel beginnen!

Wat zijn Elliott Waves?

Elliot Waves

Zo zien de Elliott Waves eruit

De Elliot Wave theorie is een technische analyse indicator. Dit houdt in dat het een soort patroon is dat gebruikt wordt door technische analisten om het toekomstige prijsverloop van een bepaalde financiële asset te voorspellen, in dit geval een cryptocurrency. Bij technische analyse maakt men gebruik van patronen die ze herkennen in de prijsactie van een asset.

Op basis van de patronen die hier ontdekt worden gaat men op zoek naar koop- en verkoopmoment en op basis van deze informatie wordt er vervolgens gehandeld. Eén van de technische analyse indicatoren die dus populair is onder de technische analisten, is de Elliot Wave theorie.

De Elliott Wave theorie werd bedacht door Ralph Nelson Elliott. Ralph Nelson Elliott was een Amerikaanse accountant die zich bezighield met de financiële markten. De Elliott Wave theorie ontdekte hij toen hij de prijsactie van de markten aan het analyseren was. Er was namelijk een patroon dat hij opvallen vaak terug zag komen: de Elliott Waves.

Elliott Waves is in het Nederlands natuurlijk Elliott Golven. De Elliott Waves beargumenteerd dan ook dat een asset qua prijsactie in bepaalde golven beweegt. Het Elliott Waves patroon bestaat hierbij uit twee verschillende soorten golven: de impulsive waves en de corrective waves. Een impulsive waves is een golf die de prijs omhoog brengt, waar een corrective wave een golf is die de prijs weer wat naar beneden toe corrigeert.

Een compleet Elliott Waves patroon bestaat uit 5 golven. 3 van deze 5 golven gaan in de richting van de algehele trend, waar er 2 van de 5 in tegengestelde richting gaan. Als er dus een Elliott Wave patroon omhoog plaatsvindt, gaan er 3 golven omhoog en gaan er 2 golven omlaag. Als het Elliott Waves patroon volledig voltooid is, vindt er vaak nog een tegengesteld stuk plaats. Dit stuk bestaat uit 3 golven: A, B en C. Als de Elliott Waves omhoog plaatsvinden, gaat het tegengestelde stuk omlaag. En andersom uiteraard.

Een golf omhoog en daarna een golfje naar beneden in de prijsgrafiek van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) maakt nog geen Elliott Waves. Om een patroon echt te kunnen herkennen als Elliott Waves moet deze namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag golf 2 nóóit onder de bodem van golf 1 uitkomen. Gebeurt dit wel, wordt het patroon doorbroken en is het dus geen Elliott Waves. Ook mag golf 3 nóóit de kortste wave in het patroon zijn. Gebeurt dit wel, dan is het dus geen Elliott Waves. Golf 4 mag ook nóóit onder de top van golf 1 uitkomen. Gebeurt dit wel, kan het patroon geen Elliott Waves genoemd worden.

Hoe maak je gebruik van Elliott Waves?

Als je gelooft in de Elliott Waves, kun je hier natuurlijk relatief simpel gebruik van maken. Net als bijna alle andere technische analyse indicatoren zijn de Elliott Waves simpel op te roepen via het TradingView, de meest gebruikte technische analyse software. Vervolgens kun je de Elliott Waves heel eenvoudig op een grafiek tekenen.

Als jij én in de Elliott Waves gelooft, én de tekening die je maakt aan de hand van TradingView voldoet aan de eerder gegeven regels voor een Elliott Waves patroon, kun je vrij simpel in- en uitstapmomenten vinden. Wanneer een wave dan namelijk voltooid is, kun jij bepalen wat er na deze wave zal gebeuren. Dan zal namelijk de volgende wave zich in gaan zetten. Je kunt dan dus handelen op het voorloop dat voorspeld wordt door de Elliott Waves.

Werkt deze technische analyse indicator echt?

Bij zo’n technische analyse indicator blijft het natuurlijk altijd de vraag: werkt het echt? Het klinkt allemaal mooi. Het voorspellen van het koersverloop op basis van een patroon dat herkend wordt in het eerdere verloop van de prijsactie. Je ziet op internet veel mensen die er enorm veel geld mee verdienen, maar in de praktijk zijn er veel meer mensen die er geld aan verliezen.

Een simpel antwoord op de vraag of zo’n technische analyse indicator daadwerkelijk werkt is er niet. Theoretisch is het nooit bewezen dat zo’n technische analyse indicator écht altijd werkt, maar in de praktijk zie je toch vaak patronen terug die gelijk krijgen. Het is dus erg lastig te zeggen.

Een technische analyse indicator kan je zeker helpen bij het vinden van koop- en verkoopmomenten, maar de werking ervan is nooit absoluut bewezen. Het blijft dus altijd een beetje een twijfelgeval, maar kan in elk geval een richtlijn voor je vormen.

De Elliott Waves trading strategie: alles wat je moet weten in het kort

Bepalen wanneer en in welke cryptocurrency’s je gaat investeren kun je op verschillende manieren doen. Eén daarvan is door gebruik te maken van technische analyse. Technische analyse is het zoeken naar patronen in de grafiek van het prijsverloop van een bepaalde munt of token. Op basis van deze patronen probeer je dan het toekomstige prijsverloop te voorspellen.

Eén van die patronen waar je gebruik van zou kunnen maken zijn de Elliott Waves. Elliott Waves is een patroon waarbij beargumenteerd wordt dat een trendstijging of daling in een bepaalde reeks aan golven gebeurt. Wanneer deze reeks dan voltooid is, zou ook de ommekeer van de prijs plaatsvinden.

Op basis van deze golven zou jij dus in- en uitstapmomenten kunnen zoeken. De werking van technische analyse indicatoren is echter nooit bewezen. Er is dus zeker geen garantie dat het werkt. Toch kiezen veel mensen ervoor te kijken naar technische analyse, omdat dit ze een bepaalde richtlijn kan geven in de keuzes die zij maken. De een is er succesvol mee, de ander verliest er al zijn geld mee. De keuze is aan jou.

Crypto.be aanbod handelen

Disclaimer: Alle informatie op Crypto.be – wat ook voor deze pagina geldt – is geen financieel advies en wij zijn geen financieel adviseurs. Wij zijn niet verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. De informatie op deze website is louter informatief en educatief bedoeld. Zoek professioneel advies indien je daar behoefte aan hebt.

86 artikelen

Over de auteur
Sinds enkele jaren houd ik mijzelf bezig met cryptocurrency en blockchain. Mijn kennis op dit gebied zet ik graag in om jou te voorzien van crypto nieuws en kennisartikelen.
Artikelen
Gerelateerde artikelen
Trading

Breakout trading strategie: Uitleg voor beginnende traders

5 minuten leestijd
In dit artikel vertellen wij jou meer over de breakout trading strategie. We bespreken hoe je deze crypto trading strategie in de…
Trading

Trend trading strategie uitleg: Voordelen, handleiding en soorten

5 minuten leestijd
In dit artikel bespreken wij de trend trading strategie voor cryptocurrency traders. We zoomen eerst in op hetgeen een trend trading strategie…
Trading

Arbitrage trading strategie: Betekenis, voordelen, stappenplan

4 minuten leestijd
In dit artikel kom je meer te weten over hetgeen de arbitrage trading strategie is en hoe je ermee van start gaat….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *